događanja u izraelu

Gantz 'napustio front' i ruši Netanyahua

A woman and child walk among debris, aftermath of Israeli strikes at the area, where Israeli hostages were rescued on Saturday, as Palestinian death toll rises to 274, amid the Israel-Hamas conflict, in Nuseirat refugee camp in the central Gaza Strip
Foto: REUTERS/Abed Khaled TPX IMAGES OF THE DAY
1/5
11.06.2024.
u 12:10

Ministri u ratnoj vladi Benny Gantz i Gadi Eisenkot, optužili su izraelskog premijera da vodi politiku koja služi samo njegovim političkim interesima

Izraelski ministar Benny Gantz objavio je da podnosi ostavku i napušta ratnu vladu premijera Benjamina Netanyahua, čime je iz krajnje desne koalicije nestao jedini centristički faktor nakon osmomjesečnog rata u Gazi. Netanyahu je objavio kratko priopćenje kojim poziva Gantza da "ne napušta front". Uz Gantza, ostavku je podnio i ministar Gadi Eisenkot.

"Netanyahu nas sprječava da napredujemo prema istinskoj pobjedi. Zato danas napuštamo ratnu vladu, teška srca, ali samouvjereni", rekao je Gantz na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Gantzova ostavka bila je očekivana nakon što je konzervativnom premijeru dao rok do 8. lipnja da iznese jasnu strategiju za Gazu nakon rata protiv palestinske militantne skupine Hamasa. Njegovim odlaskom Netanyahu će izgubiti podršku centrističkog bloka koji mu je pomogao proširiti podršku vladi u Izraelu i inozemstvu, u jeku sve većeg diplomatskog i unutarnjeg pritiska nakon osmomjesečnog rata u Gazi.

Gantz i Eisenkot pozvali su na prijevremene izbore "što je prije moguće". Gantz i Eisenkot optužili su Netanyahua da vodi politiku koja služi samo njegovim političkim interesima. Također su ga optužili da nije uspio postići deklarirane ciljeve rata u Gazi, posebno eliminiranje pokreta Hamas i vratiti taoce iz Pojasa Gaze.

Gantz, bivši šef kabineta (od 2011. do 2015.) i najistaknutiji kandidat za sastav sljedeće vlade, optužio je "Netanyahua da sprječava postizanje stvarne pobjede. Politička razmatranja u Netanyahuovoj vladi koče strateške odluke u ratu u Gazi". Netanyahu tvrdi da bi izbori "paralizirali državu" i zamrznuli pregovore o razmjeni talaca i zarobljenika.

VEZANI ČLANCI:

Ostavke dvaju ministara neće prouzročiti rušenje vlade Benjamina Netanyahua koji i dalje ima većinu u izraelskom Knessetu, s obzirom na to da su Netanyahua već podržala 64 zastupnika od 120 u Knessetu, što omogućuje njegovoj vladi nastavak rada sve dok uživa povjerenje najmanje 61 zastupnika. Međutim, ono što svijet zabrinjava je da će odlazak dva umjerena ministra otvoriti vrata da Netanyahuova vlada bude još radikalnija.

Izraelski mediji objavili su jučer da su se zapadne zemlje uplašile "sve većeg utjecaja" ekstremne desnice u Netanyahuovoj vladi. Izraelske novine Haaretz citirale su zapadne diplomate koji su rekli da Gantzova ostavka "izaziva veliku zabrinutost među proizraelskim vladama oko sljedećih koraka Tel Aviva u ratu". Diplomati su svoj strah pripisali "sve većem utjecaju ekstremističkih elemenata unutar vlade" nakon Gantzove ostavke. List Haaretz ističe kako "sve važne vlade u zapadnom svijetu nemaju nikakve odnose s ekstremno desničarskim ministrima Bezalelom Smotrichem i Itamarom Ben Gvirom, a većina njih se izrazito ne slaže s Netanyahuom i njemu bliskim ministrom, Ronom Dermerom".

Istodobno, general Avi Rosenfeld, šef divizije za Gazu izraelske vojske podnio je ostavku, rekavši da "nije uspio" zaštititi granično područje oko Gaze i da je to dovelo do terorističkog napada Hamasa 7. listopada 2023. "Svatko mora preuzeti odgovornost za svoju ulogu", rekao je Rosenfeld, dodajući da vojska nekoliko sati nije bila u stanju zaštititi gradove i tisuće stanovnika. Mnogi analitičari Rosenfelda smatraju žrtvenim janjetom koji će platiti za Netanyahuov propust i odgovornost. U nastojanju da što prije dođe do prekida vatre, američki državni tajnik Anthony Blinken počeo je jučer svoju, osmu, turneju Bliskim istokom od napada Hamasa 7. listopada.

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

A woman and child walk among debris, aftermath of Israeli strikes at the area, where Israeli hostages were rescued on Saturday, as Palestinian death toll rises to 274, amid the Israel-Hamas conflict, in Nuseirat refugee camp in the central Gaza Strip
1/29

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije