prva iznenađenja

Geodeti će na bespravnim objektima zaraditi 250 mil. kuna

rušenje,bespravna gradnja (1)
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
23.10.2012.
u 14:30

Na web-stranicama Ministarstva graditeljstva piše da geodetska snimka kuće od 200 četvornih metara stoji između 2200 i 2400 kuna. Cijena je okvirna

Otkako je 4. kolovoza na snagu stupio novi Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata, više tisuća građana podnijelo je zahtjev za legalizaciju svoje gradnje Ministarstvu graditeljstva, a pojavili su se i prvi problemi "na terenu".

– Otac je odlučio legalizirati malu garažu pa je iz dvadesetak kilometara udaljenog Šibenika pozvao ovlaštenog geodeta koji je došao s kolegom i u samo sat vremena obavili su posao. Ocu su naplatili tri tisuće kuna, a ja se pitam nije li to obična pljačka za dva sata posla i dva puta dvadeset kilometara vožnje? – javio nam se ogorčeni čitatelj. Dodaje da mu otac od geodeta nije dobio čak ni račun.

U Hrvatskoj komori ovlaštenih inženjera geodezije kažu da se još nisu suočili sa žalbama takve vrste.

>> 'Više nećemo dolaziti u Hrvatsku, a sve papire poslali smo u Bruxelles'

Iskoristiti priliku

– Naravno da su ovlašteni geodeti svojim klijentima dužni izdati račun sa svim stavkama i cijenama svih obavljenih usluga. A što se tiče načelne primjedbe da su cijene prevelike za tako malo rada, moram reći da je za jedan prosječan posao legalizacije geodetu potrebno dva dana rada i da to naplati oko 2000 kuna. Znači, izlazak na teren, identifikacija čestice na kojoj je objekt sagrađen pa nekoliko sati snimanja, povratak u ured, pa obrada snimljenog materijala. Drugi dan odlazak u katastar, čekanje u redu pa upis tog objekta u knjige... – nabraja nam sve faze rada predsjednik Komore Branko Kleković. Iako svi koji žele legalizirati bilo kakav objekt bilo koje površine sve potrebne informacije, s tablicom okvirnih (ali ipak prilično preciznih) cijena za geodetske i za arhitektonske usluge, imaju na web-stranici Ministarstva graditeljstva, jasno je da će sličnih slučajeva biti još jer mnogi, pogotovo stariji ljudi u ruralnim sredinama, nisu na "ti" s internetom, a naći će se uvijek i onih koji su takvu situaciju spremni iskoristiti. Kao i uvijek kad je u pitanju velik novac, bit će i prevarenih.

Ako uzmemo u obzir da u Hrvatskoj postoji 300.000 bespravno sagrađenih objekata i recimo da sto tisuća vlasnika podnese zahtjev za legalizaciju pa se potom obrati ovlaštenom geodetu, uz prosječnu cijenu usluge od 2500 kuna, geodetska bi branša mogla zaraditi najmanje 250 milijuna kuna u procesu legalizacije.

Ovlaštenih inženjera geodezije trenutačno je 760 pa ispada da bi svaki od njih mogao zaraditi barem oko 330.000 kuna. Koliko će zaraditi, u komori ne žele nagađati iako im naša procjena izgleda poprilično realna.

Koliko će geodeti stvarno zaraditi ovisi i o umješnosti pregovaranja vlasnika bespravno sagrađenih objekata.

Naime, cijena na web-stranicama ministarstva (recimo, geodetska snimka kuće od 200 četvornih metara stoji između 2200 i 2400 kuna plus PDV) samo je okvirna, ali ne i obvezna.

Ne postoji točan cjenik

– Točno. Svaki kupac naših usluga ima pravo tražiti najpovoljniju cijenu jer ne postoji cjenik kojeg se članovi komore moraju držati. Cjenik koji propisuje točne iznose za svaku pojedinu geodetsku uslugu nije na snazi jer ga je bivši ravnatelj Državne geodetske uprave odbio potpisati. Ovlašteni geodeti sami dogovaraju cijenu usluge sa svojim klijentima, ali mogu reći da su stvarne cijene vrlo slične onima koje se nalaze na web-stranici ministarstva – kaže Branko Kleković, predsjednik Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije.

Komentara 64

CH
chemica
14:43 23.10.2012.

Ma ne kakaj. I ja sam pred nekoliko godina platio dvije iljadarke za geodetsko snimanje objekta mada mi kuća ima građevinsku dozvolu i nije joj potrebna nikakva legalizacija. Tko se buni? Pa naravno, samo kriminalci. Pošten čovjek će pognuti glavu, priznati pogrešku i odriješiti kesu ( mada hebo takvu "državu" koja neće poravnati sve nelegalno sagrađeno već će čak i pogodovati prekršiteljima zakona).

IV
Ivekivek
14:45 23.10.2012.

Tisuće su zaposlenih inžinjera u kojekakvim državnim institucijama koji bi mogli obaviti ta jjednostavan posao za plaću koju ionako dobivaju a nisu previše zauzeti.

Avatar patriot-2010
patriot-2010
14:42 23.10.2012.

Bravo VEČERNJI. OVO JE PRAVA TEMA. Prijatelj mi je rekao da je najprije morao platit geodetsku podlogu pa nakon Rješenja ide Elaborat za upis. Ukupno troškova 11.800,00 kn. A kazna oko 6.000,00 kn ??? Uvjek se mora pogodovat nekakvom lobiju.iju. ISTRAŽITE OVU PRIČU DO KRAJA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije