GROZNE POSLJEDICE

Geopolitički sukob koji bi mogao osiromašiti svijet: Male su šanse, ali ako se dogodi...

Aftermath of a Russian air strike in Kharkiv
Foto: Vitalii Hnidyi/REUTERS
1/3
09.10.2024.
u 13:49

Posljedice po gospodarstvo proizišle bi iz golemih šteta na infrastrukturi u regiji sukoba i moguće prijetnje plovnim putevima, objašnjava tržište osiguranja u priopćenju objavljenom u srijedu.

Hipotetski geopolitički sukob mogao bi stajati svjetsko gospodarstvo 14,5 bilijuna dolara u petogodišnjem razdoblju, izračunao je Lloyd's of London, izdvojivši u scenariju prijetnju poremećaja u opskrbnim lancima. Posljedice po gospodarstvo proizišle bi iz golemih šteta na infrastrukturi u regiji sukoba i moguće prijetnje plovnim putevima, objašnjava tržište osiguranja u priopćenju objavljenom u srijedu.

"Morem putuje više od 80 posto svjetskog uvoza i izvoza, oko 11 milijardi tona robe, pa zatvaranje glavnih trgovačkih ruta zbog geopolitičkog sukoba spada među najveće prijetnje resursima potrebnim za otporno gospodarstvo", navode. Mogućnost takvog geopolitičkog sukoba predstavlja sistemski rizik, što znači da su male šanse da će se svijet naći u takvoj situaciji, ali ako se nađe, posljedice bi bile teške, ističu u Lloyd's.

Tržište osiguranja i reosiguranja smješteno u Londonu objavilo je i da su također istražili druge potencijalne sistemske rizike u partnerstvu s Centrom za studije rizika iz Cambridgea , uključujući kibernetičke napade i ekstremne vremenske prilike. Ratovi u Ukrajini i palestinskom Pojasu Gaze već su poremetili promet na rutama kroz Crno i Crveno more, podsjeća Reuters.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Neretva u Mostaru izgleda jezivo: Poplave 'izbrisale' zelenu boju, sad je smeđa i prljava

Aftermath of a Russian air strike in Kharkiv
1/44

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije