'BEZ ZNANJA SABORA'

Glasovac: Netko je pod okriljem noći izmijenio Stretegiju obrazovanja

Sabina Glasovac
Foto: Dino Stanin/Pixsell
1/5
04.07.2017.
u 12:30

Glasovac je podsjetila da je Sabor donio strategiju bez glasa protiv

SDP-ova Sabina Glasovac zatražila je danas stanku u Saboru da bi progovorila zbog odluke nekoga nepoznatog, kako je rekla, da pod okriljem noći izmjeni Stretegiju obrazovanja bez znanja Sabora koji ju je jednoglasno usvojio te pozvala premijera Andreja Plenkovića da takve pokušaje zaustavi.

 

Napravila je to uoči popodnevnog sastanka premijera Plenkovića s ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak te voditeljicom Stručnog povjerenstva za provedbu strategija Dijanom Vican koji se događa nakon što je u javnost izašla informacija da se preko Akcijskog plana za provedbu strategije obrazovanja zapravo mijenja ta strategija.

Glasovac je podsjetila da je Sabor donio strategiju bez glasa protiv sa željom da se budućim naraštajima omogući novo, moderno obrazovanje, promijeni način ocjenjivanja, da snažnija podrška djeci s teškoćama u razvoju, kao i nacionalnnim manjinama, unaprijedi upravljanje odgojno obrazovnim ustanovama s licenciranjem ravnatelja...

- Međutim, iako Sabor donosi zakone kojih se moraju svi pridržavati, netko je odlučio pod okriljem noći potpuno izmijeniti pravac koji je dao Sabor, netko je napravio novi akcijski plan provedbe strategije, nego je kroz taj dokument derogirao stretegiju i negirao odluke Sabora. Promijenjeno je čak 120 mjera koje je donio Sabor, 11 ciljeva je izbačeno, 12 novih dodano, 2 modificirana bez znanja Sabora. Netko je zaboravio pri tome da sva sredstva fondova EU, koja mi nemamo u svom proračunu, ovise o strategiji, samo za ono za što postoji nacionalna garancije EU daje novac. Apeliram na sudionike sastanka da odustanu od ovog masakra strategije, ne usporavajmo procese, i ne donose nove dokumente za koje nam EU neće dati novce – kazala je Glasovac te dodala kako se ne zna tko je autor tog dokumenta, pa apelira na premijera da ga zaustavi.

HDZ-ova Vesna Bedeković rekla je kako se sastanak održava poslijepodne i uvjerena je da će premijer i ministrica obrazovanja voditi računa o tome da se sve aktivnosti o kojima je riječ provode u ozračju pluralizma, općeg konsezusa svih koji su zainteresirani za prvedbu kurikularne reforme.

- Nastavak svih aktivnosti nije upitan, one imaju svoju dinamiku, i provede se u interesu naše djece, moje i vaše, naših nastavnika, učitelja, profesora, svih građana. Pozivam vas da prestanemo dizati tenzije, da situaciju dodatno ne politiziramo i da pričekamo da se održi sastanak – poručila je Bedeković.

 

Komentara 20

DH
dalibor.hren
14:54 04.07.2017.

Novinarčić više puta spominje STRETEGIJU!?

ŽO
žoržet
15:53 04.07.2017.

dobar dio imena onih koji nastoje klerikalizirati/dogmatizirati školstvo a onda i cijelu ovu (ionako sve manje sekularnu) državu dobro je poznat - među njima su svakako i vican, barišić, culej, horvat... malo više u pozadini, ali i s 'malignijim' utjecajem, stoje previšić i boras, matulić i pavuna te cijeli niz ostalih 'blizanačkih' im ali i mediokritetskih loleka&boleka u službi i pod okrijem opusa deija, a sada već i još mračnijeg ordo iurisa. dakako, osim otvorenih aktivista, sljedbenika i poslušnika tih 'elitnih' redova koji bi nam svima ( zaodjeveni u konzervativno-katoličku i kvazidomoljubnu krinku) krojili živote po svojoj mjeri - poput markić, batarela, bartulice, stiera, planinića, ilčića... - tu su i pijuni koji im, kao kakvi 'pučki tribuni' za najšire mase, služe radi nekakvih osobnih frustracija i sitnijih interesa, npr. hasanbegović i esih, glasnović... najpogubnije je pak što oni na najvišim pozicijama, a to su i aktualna predsjednica i aktualni premijer, šutke ili s tek kakvom 'mirotvornom' frazom prelaze preko tih sve brojnijih opačina.

KS
Ksantipa
15:54 04.07.2017.

Zar u ovoj državi svatko, ali baš svatko može raditi što mu se prohtije. Mora se znati tko je to napravio i po čijem nalogu. Za to postoje sankcije.Ne igrajte se obrazovanjem, djecom i mladima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije