prvi put od početka rata

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres sastat će se s Putinom u Moskvi

Guterres
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.04.2022.
u 18:44

Također će tijekom posjeta imati radni sastanak i ručak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres posjetit će u utorak Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ovo će biti prvi put da će se Guterres susresti licem u lice s Putinom od početka invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Također će tijekom posjeta imati radni sastanak i ručak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, javlja Sky News.

Glasnogovornik je rekao da se Guterres nada da će razgovarati o tome što se može učiniti da se hitno uspostavi mir u Ukrajini jer se rat s Rusijom nastavlja već osmi tjedan. Također postoji mogućnost da bi se Guterres u narednim danima mogao sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Ukrajini, rečeno je.

Video: Snimka potaknula nagađanja: Ovo dokazuje da je Putin bolestan

Podsjetimo, Rusi tvrde kako su zauzeli Mariupolj iako su ukrajinski borci i brojni civili i dalje zarobljeni u čeličani Azovstal. Volodimir Zelenski kazao je kako je Rusija odbacila prijedlog za privremeni prekid vatre za pravoslavni Uskrs što su predlagali glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, ali i papa Franjo. 

 Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstalj, u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

"Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje (...) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost", rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstalja, gdje je, tvrdi Moskva, 2.000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Putin je usto u petak ocijenio "neodgovornima izjave predstavnika EU-a o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini".

Više o ratu u Ukrajini pročitajte OVDJE

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije