SVE JEDINICE NA TERENU

Golob: Situacija je katastrofalna, prouzročena je najveća šteta u povijesti Slovenije

Poplave u Sloveniji
Foto: Žurnal24
1/8
04.08.2023.
u 21:47

Slovenska vlada na izvanrednoj će sjednici donijeti amandman na zakon o elementarnim nepogodama kako bi „pomoć što brže došla“ pogođenim stanovnicima

Današnja katastrofa uzrokovala je vjerojatno najveću štetu koju je neka elementarna nepogoda učinila u povijesti samostalne Slovenije, rekao je u petak premijer Robert Golob nakon što je katastrofalno nevrijeme odnijelo najmanje tri života u toj zemlji. 

Golob je rekao da je situacija trenutno izuzetno ozbiljna te da su sve raspoložive jedinice na terenu. Trenutno je na raspolaganju do 500 vojnika, no nisu svi aktivirani jer nije moguć pristup nekim mjestima, prenosi slovenska agencija STA. 

Slovenska vlada na izvanrednoj će sjednici donijeti amandman na zakon o elementarnim nepogodama kako bi „pomoć što brže došla“ pogođenim stanovnicima. Ljubljana će prihvatiti i ponuđenu pomoć iz inozemstva, rekao je Golob na konferenciji za medije.  

„Situacija je doista katastrofalna i ispravno je da prihvatimo pomoć koja nam je na raspolaganju“, naglasio je. Ljubljana će koristiti i pomoć iz europskog mehanizma, dodaje se. 

GALERIJA Poplava uzrokovala veliku štetu u slovenskom Mengešu

Poplave u Sloveniji
1/26

VEZANI ČLANCI: 

Golob je za subotu sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se objedinilo djelovanje svih službi i maksimizirala učinkovitost odgovora na katastrofu. Slovenski premijer i ministar obrane Marjan Šarec pozvali su građane da ne obavljaju poslove koji nisu od životne važnosti. 

“Time bismo ugrozili ne samo sebe, nego i interventne ekipe”, naglasio je premijer.  "Sustav funkcionira, budite strpljivi", istaknuo je Šarec, dodavši da broj 112 treba zvati samo u iznimno hitnim slučajevima.

Nevrijeme i rekordne oborine koje su u petak pogodile Sloveniju odnijele su najmanje tri života. Poplavljena su naselja, nastala su klizišta, prometnice su zatvorene te je došlo do goleme štete infrastrukture. 

VIDEO Helikopteri evakuiraju ljude iz Slovenije koji su zapeli u poplavama

Komentara 2

AK
Aka
07:16 05.08.2023.

Teško da to nisu kinesko-ruska posla u vezi vremena, jer je put nevremena put dogovorenog izlaska Ukrajinskog žita preko RH: nabujala Sava u Sloveniji koja će utjecati na Dunav gdje bi se žito trebalo utovariti, pa onda Rijeka preko koje bi se trebalo izvoziti...???Zna se da su u vrijeme ZOI Kinezi kontrolirali vrijeme, a to je bilo 2008, što tek danas sve mogu?

DU
Deleted user
22:48 04.08.2023.

nista ne brinite novaca nikad vise sto su vece katastrofe tako i novac lakse dolazi dokazano.dok nije bilo covida, i nije nilo rata, novac si trazio na kapaljku sad odjednom kad imamo sve najgore odjednom novca ko kokica. eto toliko vrjedi. ne brinite se slovenci eu se ne moze potopiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije