Otac Perestrojke ogorčen je stanjem u rusiji

Gorbačov kritizirao Kremlj i najavio svoj povratak u politiku

gorbačov
AFP/PIXSELL
21.11.2009.
u 21:00

Bivši reformistički vođa SSSR-a o povratku razmišlja zbog ranjivosti ekonomije Rusije, ovisnosti o nafti i slabih političkih sloboda

Korupcija i ovisnost o nafti pojačale su udarac financijske krize na Rusiju, izjavio je otac perestrojke i glasnosti na konferenciji nevladine organizacije The Gorbachev Foundation u San Franciscu.

Huffington Post i AP zabilježili su njegov apel predsjedniku D. Medvedevu i premijeru V. Putinu da restrukturiraju ekonomiju, smanje državnu potrošnju te omoguće veće političke slobode.

– Cijena nafte malo se poveća, a mi odmah govorimo da se život vratio u normalu – kazao je Gorbačov i dodao da takvo stanje u Rusiji iziskuje njegov povratak u politiku.

– Očito je potrebno stvoriti političku silu koja bi preuzela ulogu opozicije – zaključio je 78-godišnji Gorbačov, svjestan toga da ga čeka teška borba za glasove.

Na Zapadu, međutim, Gorbačov uživa veliki ugled zbog uloge u demokratizaciji istočnog bloka potkraj 80-ih. Times ga je 1998. proglasio jednim od 20 najutjecajnijih vođa 20. stoljeća, a na nedavnoj 20. obljetnici pada Berlinskog zida Nijemci su ga dočekali uz ovacije.

Ključne riječi

Komentara 11

IB
Ivana Brkić Ćubela
07:00 22.11.2009.

Bez sumnje da je dosta slabi Politicar ali me raduje da je uvideo pogreske Amerike.Obami savetuje potpuno povlacenje iz Avganistana a kapitalizmu totalnu Perestrojku u cemu se apsolutno slazem

OB
-obrisani-
21:48 21.11.2009.

Izdajnik je vec odavno trebao platiti glavom .... ali jos nije kasno! Pljuc!

TE
Televizor
22:23 21.11.2009.

vidi ti hrvatskih putninoljubaca dole. na što se palite, dječaci? na autokraciju ili na zveckanje oružjem? ili na očajnu ekonomsku politiku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije