MURSKO SREDIŠĆE

Gospodarstvenicima uveli nove olakšice te ukinuli neke stare

'04.09.08. Mursko Sredisce - Centar bez guzve. Photo: Milivoj Kuhar/Vecernji list'
'Milivoj Kuhar/Vecernji list'
28.02.2011.
u 13:57

Tvrtke su uzimale jeftinije zemljište, a nisu izgradile pogon i zaposlile radnike

Mrkve i batine – najkraće bi se mogle opisati nove odluke Gradskoga vijeća Murskog Središća, koje se tiču gospodarstvenika u gradu. Kad tvrtka bude gradila pogon (ali i građani kuću), grad će joj sagraditi novcem od komunalnog doprinosa cestu, postaviti javnu rasvjetu, kanalizaciju...

– Mi napravimo rješenje da moraju platiti, recimo, 100.000 kuna. S nama mogu sklopiti ugovor i, u postupku javne nabave, jer je riječ o javnom novcu, napravit ćemo im komunalnu infrastrukturu – objašnjava Miljenko Štefanić, tajnik Grada.

I prije je postojala slična odluka, no u stopostotnom iznosu priznavala se samo gradnja ceste, a ostalo napola. Po novome, sva se komunalna infrastruktura može "kompenzirati" doprinosom. No uz tu povoljnost grad je ukinuo olakšice kod gradnje i investiranja u proizvodne djelatnosti. Naime, grad je kod investicija davao čak 98 posto popusta onima koji su kupovali gradsko zemljište. Uvjet je bio da za dvije godine, na primjer, izgrade pogon i zaposle određen broj radnika.

- Imali smo problema s ispunjavanjem uvjeta pod kojima smo odobravali taj popust. Čast iznimkama, ali većina nije ispunila uvjete, to jest u roku sagradila pogon i zaposlila ljude. Problem je u tome što su postali vlasnici toga zemljišta, pa smo s njima mogli jedino na sud. Imali smo već dva spora - kaže Štefanić te kao pozitivan primjer ističe Sobočan interijere, koji su ispunili uvjete iz ugovora. No neće ostati na tome. Naime gradska uprava Murskog Središća radi na novom, sigurnijem "modalitetu" olakšica, o kojem će se detalji znati uskoro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije