Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Gotovini pročitana optužnica

hrv-procitana-txt.jpg
import
09.12.2005.
u 00:32

U četvrtak oko 18 sati u pratnji osam agenata španjolske Nacionalne policije umirovljeni hrvatski general Ante Gotovina prevezen je vojnim zrakoplovom u Madrid. Desetak minuta nakon slijetanja u zračnu bazu Torrejon de Ardoz na sjeveru grada konvoj policijskih automobila i oklopnih vozila prevezao ga je u pritvor prvostupanjskog kaznenog suda u Madridu u kojem je general pričekao izlazak pred suca Felixa Degayona.

Bez sudskog tumača
Budući da Gotovina odlično govori španjolski, odbio je službenog tumača pa su u sudnici uz njega bili samo dužnosnica hrvatskoga konzulata i službeni odvjetnik. Sudac Degayon upoznao je Gotovinu s optužnicom koja je podignuta protiv njega i za koju bi prema ICTY-ju mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora, prenosi španjolska novinska agencija EFE pozivajući se na pravosudne izvore. Čitanje optužnice koja Gotovinu tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja tijekom i nakon akcije Oluja trajalo je samo deset minuta. Prema pisanju španjolskog lista El Mundo, general se cijelo vrijeme branio šutnjom.

Sudac je Anti Gotovini odredio zadržavanje u pritvoru i izručenje Haaškom sudu. Uhićeni general potom je sproveden u zatvor Soto del Real, 37 kilometara sjeverno od Madrida, gdje je proveo noć. Članovi odvjetničkog tima Ante Gotovine odletjeli su tijekom noći iz Zagreba u Madrid, gdje će se pridružiti svojem štićeniku. Uz zatvore Valdemoro, Alcala Meco i Brieva, Soto del Real, u kojem je prenoćio Gotovina, na vrlo je lošem glasu zbog maltretiranja zatvorenika u studenome ove godine. Potaknuti premlaćivanjem četvorice pritvorenih anarhista, zatvorenici Soto del Reala tada su počeli prosvjede zbog brutalnosti zatvorskih čuvara.

Vučak na Tenerifima
Kako je u četvrtak u Španjolskoj bio praznik, nismo uspjeli stupiti u kontakt s hrvatskim veleposlanikom u Madridu Filipom Vučkom. Zanimljivo je da se Vučak ovih dana odmarao na Tenerifeu, što otvara vrata nagađanjima o mogućem dogovoru predstavnika hrvatske Vlade i generala Gotovine o njegovu izručenju. (M.Z.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije