KANDIDATKINJA ZA NATO

Grabar-Kitarović o Putinu za švedski list: 'Bio je pun poštovanja. Ali nismo se slagali o proširenju NATO-a...'

Moskva: Unatoč odlične igre hrvatskih nogometaša Zlatnu božicu osvojili Francuzi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.03.2022.
u 14:24

Tijekom posjeta Moskvi 2018. godine, tijekom Svjetskog prvenstva, predala mu je hrvatski dres s njegovim imenom

Bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dala je veliki intervju za švedski dnevni list Dagens Nyheter koji ju je predstavio kao ženu "koja može postati nova glavna tajnica NATO-a". Njezino ime, navodi list, često se spominje prvi nagađanju tko će naslijediti Jensa Stoltenberga

Nagađanja nije htjela komentirati, no istaknula je kako joj je tamo bilo lijepo raditi. NATO, tvrdi, nije samo vojni savez, već i politička organizacija.

- NATO se zalaže za demokraciju i slobodu, iste vrijednosti kao u Povelji UN-a, uključujući slobodu izbora vlastite budućnosti - navela je. 

Osvrnula se i na ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojeg kaže kako ne misli da je očekivao tako snažne reakcije i jedinstvo na Zapadu. Tijekom godina u politici s njime se više puta susrela.

- Prvi put kada sam bila ministrica vanjskih poslova, a on je bio u Zagrebu na regionalnom skupu o energetici te da se sastane s tadašnjim predsjednikom. Razgovarali smo uz večeru, ali ne o politici, nego o općenitijim stvarima poput sporta - navela je. Dok je bila predsjednica, s njim se susrela još nekoliko puta te išla u službene posjete. Tijekom posjeta Moskvi 2018. godine, tijekom Svjetskog prvenstva, predala mu je hrvatski dres s njegovim imenom.

15.07.2018., stadion Luznjiki, Moskva, Rusija - Svjetsko nogometno prvenstvo 2018., finale, Francuska - Hrvatska. Vladimir Putin, Emmanuel Macron, Kolinda Grabar-Kitarovic, Gianni Infantino. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Na pitanje kako ga je doživjela, opisuje da je bio "normalan" tijekom njezinih susreta s njim.

- Bio je pun poštovanja. Razgovarali smo o bilateralnim pitanjima, ali i regionalnoj situaciji u jugoistočnoj Europi. Razgovarali smo, među ostalim, o Agrokoru, tvrtki koja je bila u većinskom vlasništvu ruskih banaka i koja je riskirala kolaps i izazvala krizu i u Hrvatskoj. U tom, ali i nekim drugim regionalnim pitanjima, Putin je bio konstruktivan i omogućio rješenje. Ali bilo je područja u kojima se duboko nismo slagali, a to je uključivalo, naravno, proširenje NATO-a - kazala je. Grabar-Kitarović i Putin razgovarali su četiri, pet sati, s delegacijama, nasamo i uz ručak.

- Mislim da su me korektno tretirali, čak i kada smo razmišljali potpuno drugačije - navela je. Još jedna tema o kojoj se nisu slagali su energetska pitanja, odnosno europska ovisnost o ruskom plinu. Naime, Grabar-Kitarović je s poljskim predsjednikom Andrzejem Dudom pokrenula 2015. godine "Inicijativu tri mora" koja ima za cilj dubinsku suradnju na infrastrukturi, energiji i digitalizaciji između dvanaest zemalja na liniji sjever-jug koju povezuju Jadran, Crno i Baltičko more. Inicijativa je dobila milijardu dolara potpore od Bijele kuće.

VIDEO Tko je zapravo Vladimir Putin? Hrvatski psiholog napravio njegov detaljni profil

Komentara 53

Avatar future Gohan
future Gohan
15:20 20.03.2022.

Svi možemo vidjeti odjednom "čuđenje" na zapadu na promjenu karaktera Putina.. e da.. sad kao možda je bolestan, senilan.. Putin od kad je prvi put sjeo kao zamjena Jeljcinu, krenuo je "ubiti" demokraciju u Rusiji i njezina ubrzana približavanja zapadnim demokracijama, a sam je shvatio dok je bio neki čato u KGBu što je demokracija, i koliko je slaba, te kao bliski savjetnik u 90tim jednom gradonačelniku Moskve te čim je preuzeo Kremlj, dignuo 3 zgrade u Moskvi, optužio Čečene i počnio genocid u toj zemlji, inače dok je još funkcionirala demokracija u Rusiji policija Moskve uhvatila je ljude koji postavljaju u 4toj zgradi eksploziv, ali po naredbi Kremlja ih pustila, te objavili da su to agenti države koji su samo provjeravali budnost građana.. Nakon što je vidio neaktivnost zapadnih demokracija u Čečeniji, krenuo je ostvarati mokre snove oko novog SSSRa.. napao nekoliko ostalih zemlja oko sebe, s glupošću kako su rusi ugroženi, isti scenarij i u Ukrajini gdje je oteo Krim, jer eto imaju pravo, baš me zanima da kod nas krenu oko Vojvodine ili Bosne, koje su povijesno bile naše, i što sad? Sad eto, on se promijenio, NE, on je od prvog dana kad je sjeo u fotelju pokazo što je i koji mu je cilj.. kao kad je ukrao izbore, kad je drugi put postao predsjdenik nakon fiktivne pozicije predsjenika Vlade.. pa počeo s ubijanjem na ulici čelnika svake oporbe, oni koji su pobijegli ako nisu šutili dobili bi novičok, kontorla medija.. čemu čuđenje? Plod je šutnje zapada i glava u pijesku.

Avatar Hellas
Hellas
14:50 20.03.2022.

Lijepa, elegantna, savršen engleski. Za razliku od onog iz komšiluka, koji tjera sugrađane da izlaze s posla i mašu zastavicama koje kasnije bace u smeće, a Trump ga posjedne u klupčicu za đake prvake dok prevrće papire ko kupus jer ne zna beknuti engleski.

AL
alzamalo
15:51 20.03.2022.

Kako li je bilo "komsijama" gledati Kolindu uz Putina i Macrona.. gutali su se normabeli ko bomboncici..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije