službe na terenu

Gračac i Obrovac pod vodom: 'U 28 godina nisam ovo doživio, na mjestima je voda oko pola metra'

Gračac pod vodom, evakuirani stanovnici, dio prometa zatvoren
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
15.05.2023.
u 07:59

Matej Rudić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, kazao je jutros za Večernji list da se situacija smirila i na području Obrovca i na području Gračaca. U tijeku je ispumpavanje vode iz objekata.

Iako se situacija na zadarskom području smiruje, kiša koja je jučer neprestano padala prouzročila je prelijevanje rijeke Zrmanje preko zaštitnog zida na području grada Obrovca te izlijevanje rijeke Otuče iz korita u općini Gračac, kamo su jučer upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i Državne intervencijske postrojbe CZ-a s čamcima za evakuaciju. Evakuirani su stanovnici čije su kuće bile najugroženije, izvijestilo je sinoć Ravnateljstvo civilne zaštite. Aktiviran je Stožer civilne zaštite grada Obrovca. Prihvatni centar za zbrinjavanje evakuiranog stanovništva u Gračacu je oformljen u Kulturno-informativnom centru – KIC Gračac, Nikole Tesle 37. Na terenu su sve nadležne službe. Vatrogasci ispumpavaju vodu.

Video: Dramatična HGSS-ova snimka bujice na području Gračaca

"U 28 godina koliko sam ovdje nisam ovo doživio, a mještani ovo ne pamte nikad. Na mjestima je duboko oko pola metra. Kiša nije prestala padati. Zasad nema oštećenja na cesti. Na dva mjesta odnesena je bankina. Nitko nije ostao na cesti jer su zatvorene na vrijeme. Puno je vode, cijeli Gračac pliva, negdje do prozora. Na benzinskoj je pumpi pola metra vode",  rekao je za 24sata Stjepan Knežević, nadcestar iz Gračaca.

Matej Rudić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije, kazao je jutros za Večernji list da se situacija smirila i na području Obrovca i na području Gračaca. "Puno se vode povuklo, sada je vedro, sunce, oborina nema. Rijeka Otuča se vratila u korito, pa je omogućeno ispumpavanje vode iz objekata po zahtjevima. Što se tiče Obrovca, problem je još uvijek Zrmanja gdje se stalno voda podiže. Vatrogasne službe su na terenu", kazao je Rudić.

Što se tiče Gračaca, većina vode također se i tamo povukla, pa vatrogasci ispumpavaju vodu.

Video: HGGS pomaže u evakuaciji

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, u Gorskom kotaru i dalmatinskom zaleđu ima i magle, a dio cesta u Zadarskoj županiji poplavljen je i zatvoren za sav promet,  izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog mjestimice obilnije kiše ponegdje se zadržava veća količina vode na kolniku, a veća je opasnost od odrona na cestama u gorju te na Jadranskoj magistrali (DC8).

Zbog obilne kiše i poplavljenih cesta na području Zadarske županije za sav promet zatvorene su: DC1 Udbina – Gračac – Palanka; DC27 Gračac – Zaton Obrovački i Obrovac – Karin (zbog odrona); DC38 Požega – Orljavac; DC503 podvožnjak u Biogradu ŽC5165 između Gornje Ploče i Lovinca; ŽC5217 Dobroselo – Mazin – Bruvno. ŽC5203 Srb – Otrić.

Otežano, uz ograničenje brzine na 30 kilometara na sat zbog vode na kolniku vozi se na: DC27 u Benkovcu; DC47 u mjestima Kuljani, Golubovac i Unčani (Hrvatska Kostajnica); DC50 u mjestu Ričice (Lovinac); DC56 Benkovac – Skradin kod Lišana Ostrovičkih.

Zatvoren je vozni trak u tunelu Pećine u Rijeci (DC404) u dužini od oko 100 m, iz smjera Brajdice prema Vežici, a zbog odrona prekinut je promet na županijskoj cesti ŽC2219 Pila – Sljeme.

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama i pripaze na sigurnosnu udaljenost između vozila.

Ključne riječi

Komentara 5

PO
Poskok
16:47 15.05.2023.

Čuli 28 godina?! Pa taman,od rata se ništa i neradi,samo krade,pije,kladionice,mirovine...i EU poticaji...,a zaboravija san Crveni križ.

Avatar Evo zore, evo kroasana
Evo zore, evo kroasana
15:14 15.05.2023.

Nadležni ministar za vodno gospodarstvo je Plenkovićev igrač za velike utakmice prof.dr. Davor Filipović, stručnjak kojem inteligencija izbija iz svake riječi i pogleda.

ŽU
ŽuŽu
12:47 15.05.2023.

U 28g?? Ja 2x to doživio, pa i nije neki hit onda!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije