Najniža naknada

Grad Sisak obustavio i isplatu pomoći za novorođenčad

\'20.01.2012., Sisak - Grad Sisak u cijeloj Sisacko-moslavackoj zupaniji daje najmanju jednokratnu pomoc rodiljama, tek 500 kn. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/Pixsell
22.01.2012.
u 14:39

Sve do proljeća roditelji neće dobivati ni predviđenih 500 kuna, dok Sunja jamči 2000 kn po djetetu

Grad Sisak ove godine s iznosom od 500 kuna ponovno ima i do četiri puta nižu naknadu za novorođenčad među svim općinama i gradovima Sisačko-moslavačke županije, no sve do proljeća ni takvu minimalnu pomoć roditelji – neće dobiti.

Štede na najmlađima

Stoga potpora za bebe u 200-milijunskom proračunu trenutno iznosi nula kuna. Time je uz ukidanje subvencija željezničkog prijevoza studentima, gradska uprava 2012. započela štednjom i na najmlađim Siščanima.

– Sukladno odluci gradonačelnika o privremenoj obustavi izvršavanja pojedinih rashoda i izdataka, do daljnjeg nismo u mogućnosti isplaćivati pomoć za novorođenu djecu. Mjere su na snazi do 15. travnja, kaže pročelnica društvenih djelatnosti, Irma Matanović. Lani su za 383 bebe isplatili 191.500 kuna. Podsjetimo, još 2010. Grad Sisak, čijih je žitelja sve manje, hvalio se pronatalitetnom politikom uz potpore od 1500 kuna.

Usporedimo li županijsku središnjicu najdebljeg budžeta s ostalim proračunski znatno skromnijim gradovima, koji za svakog tek rođenog stanovnika izdvajaju 1000 kuna, dolazimo do nelogične računice. Da pri tome štednja nije izlika, pokazuje primjer općine Sunje, čiji se 15 puta manji proračun kreće na razini oko 13 milijuna kuna. Unatoč tome, načelnik Josip Kozarić za svaku bebu osigurava čak 2000 kuna, što ih je lani koštalo 78.000 kuna. Svijetao primjer su i Lipovljani, koji u općinskoj kasi imaju tek oko šest milijuna kuna.

Kutina izdvojila najviše

– Za prvo i drugo dijete naknada je 600 kuna, a za svako sljedeće 1.300 kuna. Lani je ovaj oblik potpore iskoristilo 40 korisnika. U 2012. godini planirana sredstva iznose 27.000. Ako plan bude premašen, Općina će rebalansom osigurati i veći iznos od prethodno planiranog, kaže načelnik Mario Ribar. Po 1.000 kuna bebama osiguravaju općina Jasenovac te Donji Kukuruzari. Jednak iznos unatoč skromnom budžetu izdvajaju i siromašni gradovi, Hrvatska Kostajnica i Glina. Petrinjski bebin fond nudi isto, kao i Kolica za novljanskog klinca. Najuspješniji primjer u cijeloj županiji pruža Kutina.

– Lani smo ukupno isplatili 218 tisuća kuna. U 2012. godini izdvajat ćemo 1.000 kuna po novorođenom djetetu, kao i do sada. Za navedenu svrhu u proračunu Grada Kutine planirano je 200.000 kuna. Ako se rodi više djece iznos se povećava rebalansom, kaže pročelnik društvenih djelatnosti Željko Tomičić.

Komentara 3

SV
sven222
12:57 23.01.2012.

zato gradonačelnik ima za svoju suprugu i njenu koncertnu direkciju, zato dogradonačelnik Novak vuče novce za sport i nikad mu dosta,zato imaju novaca za žderačinu po restoranima i hotelu...i ima puno još toga zašto imaju al za ovakve stvari ili subvenciju karata nemaju...

KL
klokan13
14:30 23.01.2012.

Možda bi trebalo razmišljati o otpuštanju zaposlenih u gradskim službama i gradskim poduzećima. Nadalje napraviti listu prioritetnih potreba... Dali je važniji sport i slične stvari ili nešta drugo ..... Treba znati i htjeti, ali ?????

IB
istina_boli
15:40 23.01.2012.

Prvo smjenite te kriminalce koji vas pljackaju vec podosta dugo, jer riba smrdi od glave a ne od repa.Sa pravim ljudima na pravim mjestima sve je moguce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije