postavljeni propagandni plakati

Grad Vinkovci u službeni program Proljeća u Vinkovce uvrstili i Hod za život

Foto: Branimir Bradarić/Večernji list
1/3
29.04.2022.
u 22:41

'Hod za život' se treba održati u 10 gradova u Hrvatskoj, ali prema trenutno dostupnim informacijama samo Grad Vinkovci su odlučili uvrstiti ovakav događaj uvrstiti u službeni program jedne gradske manifestacije

U okviru službenog programa kulturno-umjetničke manifestacije pod nazivom "Proljeće u Vinkovcima" gradske vlasti uvrstili su i "Hod za život" koji se treba održati 7. svibnja.  

"Hod za život“ se treba održati u 10 gradova u Hrvatskoj, ali prema trenutno dostupnim informacijama samo Grad Vinkovci su odlučili uvrstiti ovakav događaj uvrstiti u službeni program jedne gradske manifestacije. Tim povodom oglasio se vinkovački SDP navodeći kako je ovo dodatni pokazatelj da gradska vlast u Vinkovcima njeguje nazadne vrijednosti te podupire ideološke i političke događaje kroz službene objave na stranicama Grada Vinkovaca.

- Povodom najavljene povorke konzervativnog pokreta Hod za život, po gradu su postavljeni propagandni jumbo plakati, oblik pritiska i uznemiravanja žena. Prosvjedom pod nazivom Život je zakon traži se zabrana pobačaja u Hrvatskoj, iako je Ustavni sud još 2017. donio odluku prema kojoj se pobačaj ne može zabraniti nikakvim zakonom – navodi u priopćenju za javnost kojega potpisuje predsjednica vinkovačkog SDP-a Jadranka Kovačević Horvat.

Pojašnjava kako od osamostaljenja Hrvatske pobačaj se, uz jak utjecaj Katoličke crkve  i njezine simbioze s desnim strankama pokušava gurnuti u neustavnu kategoriju, a sadašnje, zdravljem i životima žena izboreno pravo na pobačaj, a time i na izbor, važi prema zakonu iz 1978. godine.

- Ovaj prosvjed smatramo napadom na reproduktivna prava žena, čiji protivnici ovo ustavno pravo napadaju preko dva fronta. S jedne strane kroz komercijalizaciju sustava, s druge strane kroz nametanje konzervativnih vrijednosti koje služe za političke borbe. Sramotno je da su Vinkovci jedini grad u Hrvatskoj poznat po ovome, a ne po uspjesima u gospodarstvu, kulturi i dodatnom razvoju lokalne infrastrukture – ističe Kovačević Horvat. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije