19.03.2014. u 12:00

Amerikanci su složni da Ukrajina nije prioritet, da Obama nije dobio drugi mandat za sređivanje kriza po svijetu

Rusija za Ameriku nije prijetnja! Hladni rat možda postoji isključivo u telefonskim razgovorima Obame i Putina! Vojna intervencija zbog krize u Ukrajini ne dolazi u obzir! To su samo neki od brojnih sličnih komentara američkih građana na događanja u Ukrajini za koja mnogi u svijetu misle da su uvod u početak trećeg svjetskog rata.

Ne čudi stoga što predsjednik Obama pažljivo bira riječi kad govori o Rusiji premda bezrezervno podržava demokratske snage u Kijevu i ukrajinsko pravo na teritorijalni integritet. Obama jednostavno ne želi svoju već narušenu popularnost među građanima dodatno umanjiti ratnim pokličima jer ovaj je narod zaista umoran od ratovanja po svijetu i glumljenja svjetskog policajca. On stoga prijeti izolacijom, najavljuje naoružanje baltičkih zemalja, Poljske i Mađarske, zatvaranje bankovnih računa ruskim bogatašima po Americi, ali i dalje prednost daje diplomaciji i vojne se aktivnosti odbacuju. Uostalom, stanar Bijele kuće dobitnik je Nobelove nagrade za mir koja ga zavjetuje da oružje drži kod kuće te tamo vrati i američke vojnike iz svijeta.

Proteklih dana dosađivala sam poznanicima, prijateljima i slučajnim sugovornicima na jednoj izložbi, proslavi rođendana, na večeri u restoranu, u kupnji i sve sam pitala boje li se novog rata i što misle o Ukrajini i Krimu te dobila unisone odgovore. Svi su složni da to nije američki prioritet, da rata ne smije biti, da Obama nije dobio drugi mandat za sređivanje kriza po svijetu, nego da uredi vlastitu zemlju koja i dalje ima gospodarske probleme i pad standarda građana. Jasno im je i da Zapad ne može učiniti puno, da se sve svodi na puke riječi, a Putin radi po svome. Nije mali postotak i onih Amerikanaca koji drže da je ruski predsjednik spretniji političar od Obame i jednostavno zbog vlastitog samopoštovanja ne žele da to postane potpuno razvidno. Nakon neodlučnosti u Iranu i Siriji, povjerenje u Obamine sposobnosti kriznog menadžera nije preveliko.

Jedna je stvar bila prijetiti vojnom silom Iraku i Sadamu Huseinu, Libiji Moamera Gadafija ili sadašnjem sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu, a sasvim druga postaviti ultimatum predsjedniku Putinu i Rusiji, nuklearnoj supersili. Obama svoje prijetnje nije spreman potkrijepiti djelima i stoga građani Amerike koji nemaju stranačke stege i planove s izborima kao kongresnici i senatori iskreno poručuju predsjedniku da se koncentrira na svoje dvorište.

Obama želi Ukrajinu vidjeti u Europskoj uniji i da potom Kijev okrene leđa Rusiji, a građani Amerike drže da javne rasprave o načinima kažnjavanja Rusije nikome ne pomažu i nisu zapravo civilizirane jer i Moskva može isto postupiti prema američkim poslovnim ljudima i turistima.

Republikanci koji su najspremniji odobriti vojnu intervenciju ne vjeruju Obami i sve manje poštuju njegov liderski stil, a demokrati koji imaju potpuno povjerenje u svog predsjednika ne žele rat. To je zapravo u posljednje vrijeme jedina točka oko koje se potpuno slažu s građanima Amerike!

Komentara 27

Avatar superhik74
superhik74
12:58 19.03.2014.

Pa zasto bi gradjani Amerike, koji su 2008 opljackani i raskuceni od njihove bankarske elite, ratovali za Ukrajinu koja nema veze s Amerikom.

ST
Stipeprof
15:56 19.03.2014.

"Demokratske snage u Kijevu"?!? Zar ova novinarka nije čula da je ova vlast došla na vlast državnim udarom kojim je s vlasti zbačen demokratski izabrani Predsjednik Ukrajine Viktor Januković? A vi koji osuđujute Rusiju: gdje ste bili kad je SAD napao Irak i ubio najmanje 100.000 ljudi da bi Iračanima ukrao naftu? Kako može biti u pitanju okupacija Krima kad velika većina stanovništva podržava priključenje Rusiji?

XA
xaron
18:50 19.03.2014.

Zatvaranje računa ruskih bogataša ? Pa to bi bila najveća usluga Putinu do sada, jer su ti bogataši izvlacili milijarde na zapadne račune a sada će ta lova ostati u Rusiji. Ako Obama već hoće nešto da uradi mora see pojaviti sa nekom boljim idejom od ove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije