NEZADOVOLJNI MJERAMA

Građani ispred stana ministra Božinovića, prosvjedovalo se i na Markovom trgu

Foto: PIXSELL
1/35
12.11.2021.
u 22:00

Ovo nije prvi puta da se prosvjeduje pred domovima članova Stožera. U listopadu su se građani okupili ispred stana ministra zdravstva Vilija Beroša, a potom i ispred stana Alemke Markotić

Prosvjednici su se okupili ispred stana ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića. 

Riječ je o mirnom okupljanju protiv mjera Stožera civilne zaštite. Okupljene je čuvala policija, a ispred ulaza u zgradu stajalo je osiguranje. 

Ovo nije prvi puta da se prosvjeduje pred domovima članova Stožera. U listopadu su se građani okupili ispred stana ministra zdravstva Vilija Beroša, a potom i ispred stana Alemke Markotić.

I večeras se prosvjedovalo na Markovom trgu gdje su se okupile stotine građana. Prosvjednicima su se večeras pridružili i studenti. 

- S obzirom da mi studenti Filozofskog fakulteta nismo jedini pogođeni ovom odlukom, već su se s nama u istom košu, ako ne i gorem, našli studenti Veterinarskog fakulteta, ovim putem im želim izraziti solidarnost i empatiju te ih pozvati na suranju da se zajedno izborimo za temeljna ljudska prava prema Ustavu RH, a to su prava na slobodu i obrazovanje - kazala je jedna studentica pozivajući na ujedinjenje, što je izazvalo pljesak okupljenih uz uzvike "tako je!"

- Ovim putem najavljujem da ćemo prosvjedovati svaki dan dok ne budemo slobodni i dok ne budemo mogli ponovno ući na svoj fakultet i studirati - rekao je student Stjepan Bajić.

- Covid potvrda koja se dva puta tjedno plaća 100 kuna, nije sloboda. Koliko je to oštećenje za naš budžet, a studentski život je i ovako skup. Ja se testiram dva puta tjedno i mislim da to više nema smisla, ja to više ne mogu financirati niti želim - dodala je jedna od studentica.  Kazala je i da žele slobodno ulaziti svugdje bez čudnih pogleda i da ih se pogrdno naziva jer su obrazovani i pametni te nisu dopustili da im se ispere mozak.

Večeras je i bjelovarski korzo i centralni park bio okupiran prosvjednicima koji su se okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv mjera nacionalnog Stožera civilne zaštite. Na paviljonu su upaljenim lampašima ispisali veliko 'NE' kao poruku protiv Stožera. Točnije, prosvjed se održao  zbog COVID potvrda koje će od 15. studenoga biti obavezne u svim javnim i državnim službama. Na paviljonu, ispred Gradske uprave i Županije su upaljenim lampašima ispisali riječ ne, što je njihova poruka Stožeru. 

- Covid potvrda koja se dva puta tjedno plaća 100 kuna, nije sloboda. Koliko je to oštećenje za naš budžet, a studentski život je i ovako skup. Ja se testiram dva puta tjedno i mislim da to više nema smisla, ja to više ne mogu financirati niti želim - dodala je jedna od studentica.

Druga je dodala da neće prihvatiti Davidovu zvijezdu. Apsolutno nećemo prihvatiti ovaj fašizam.

- Ja ću se boriti sa svom svojom snagom, ali neću prodati svoju dušu samo da bih studirala - kazala je.

Lampaši, kako su nam objasnili, simboliziraju ‘svjetlo protiv tame’. Okupljeni tvrde da su se organizirali spontano putem Facebook grupe. 

Foto: Paula Galir i Štefan Brajković

Ključne riječi

Komentara 29

DL
dvanaest_legija
20:48 12.11.2021.

Svaka čast slobodni i hrabri ljudi, brzo ste se organizirali!

AL
Alanford19
21:22 12.11.2021.

Ajde valjda je krenulo

Avatar Nlnja
Nlnja
21:42 12.11.2021.

Došla maca na vratanca...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije