Mjere protiv iseljavanja

Gradovi formiraju vlastite demografske mjere: Evo koji grad uvodi besplatan vrtić, a koji mladima daje do 15.000 eura

Ilustracija dječjeg vrtića
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/4
27.09.2024.
u 17:22

U borbu za zadržavanje mladih na svome području uključuju se sve više i gradovi, sa vlastitim demografskim mjerama.

Tako je Sisak u petak objavio kako će vrtić biti besplatan za svu djecu od 2025. godine, dok je Novska obajvila javni poziv kojim će mladim obiteljima dati i do 15.000 eura za kupnju ili gradnju i uređenje nekretnine na području Grada. Od 2025. godine Grad Sisak plaćat će cijeli trošak boravka sisačke djece u vrtićima, rekla je u petak SDP-ova gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Sisak trenutačno radi na rekonstrukciji i dogradnji svojih vrtića putem čega će dobiti oko 400 novih mjesta u vrtićima. Različak će uskoro povećati kapacitet za 6 novih skupina, odnosno do 120 djece, a otvorenjem galdovačkog vrtića ove jeseni stvorit će se dodatnih 120 mjesta, koliko i dogradnjom objekta Maslačak, dok će dogradnjom Tratinčice biti otvoreno dodatnih 40 mjesta.

„Ovim velikim povećanjem kapaciteta vrtića napokon će se ostvariti stara želja da Grad Sisak dodatno doprinese viziji Siska kao grada sretnih obitelji i preuzme cjelokupni trošak boravka djece u vrtićima. Većina programa koje trenutno provodimo usmjereni su na to da naša djeca i mladi, od vrtićke dobi do punoljetnosti imaju što kvalitetnije, sadržajnije i bogatije odrastanje u našem lijepom gradu. Nedavno smo, osim plaćanja gradskog prijevoza svim učenicima osnovnih i srednjih škola i umirovljenicima, preuzeli i trošak kino ulaznica, ulaznica za klizanje u Ledenoj dvorani Zibel i plivanje na bazenu, kao i trošak godišnje članarine u knjižnici“, rekla je gradonačelnica Ikić Baniček.

U Novskoj je za mlade obitelji objavljen javni poziv prema kojemu mogu ostvariti do 15 tisuća eura za kupnju ili gradnju nekretnina. Poziv se temelji na nedavnoj odluci Gradskog vijeća Grada Novske koje je usvojilo novu mjeru pomoći mladim obiteljima. Uz naknade za novorođenčad koje sežu do 10 tisuća eura i Novljanski paket za bebe, dodana je i mjera stambene politike koju je javnosti predstavila novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš (HDZ).

POVEZANI ČLANCI:

Zainteresirani za korištenje ove mjere tako mogu dobiti do 10 tisuća eura ako kupuju ili grade/uređuju nekretninu na području grada, ali i do 15 tisuća eura ukoliko se nekretnina nalazi u prigradskim naseljima na području Grad Novska. Obitelji mogu zatražiti ove poticaje ukoliko barem jedan bračni drug nije stariji od 40 godina te ako planiraju ostati u Novskoj najmanje deset godina. Pod mladu obitelj svrstava se i samohrani roditelj odnosno jednoroditeljska obitelj, a pojedinci koji kupuju nekretninu ne smiju biti u srodstvu s osobom koja tu nekretninu prodaje.

U svojoj izjavi novljanska gradonačelnica Marija Kušmiš koja je mjeru i predložila istaknula je da je cilj ovih potpora sprječavanje iseljavanja, poticanje mladih na zasnivanje obitelji, zadovoljavanja stambenih potreba, te predstavljanje Novske kao suvremenog grada koji stoji na raspolaganju svojim građanima. „Vjerujemo da će i ove mjere uroditi plodom i da ćemo kako zadržati mlade, ali i dobiti nove doseljenike u najdražu nam Novsku! Želimo i da naša prigradska naselja živnu i da obitelji ne izbjegavaju život na selu. Zato ih komunalno opremamo, a ovom mjerom dodatno potičemo i rješavanje stambenog pitanja,poručila je Kušmiš.

Ukoliko kroz pet godina koliko mjera traje dođu i djeca, kroz ovaj program osmišljeno je i njegovo produljenje, ali i dodatne financije. Naime za svako rođeno dijete sredstva se povećavaju za 2 tisuće za grad odnosno 3 tisuće za prigradska naselja i za jednu godinu duže isplaćuju. Obitelji kojoj budu odobrena ova bespovratna financijska pomoć sa cijelom obitelji dužni su prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stambenog objekta u roku od 1 godine od sklapanja ugovora o sufinanciranju, te zadržati prebivalište na adresi tog objekta neprekidno sljedećih 10 godina od izvršene prijave prebivališta. Također, isplata će se obaviti obročno u pet godina.

>> FOTOGALERIJA Luksuz u kojem živi Lana Klingor većina si ne može priuštiti! Ima veliki bazen i skup namještaj

Ilustracija dječjeg vrtića
1/16

Komentara 8

Avatar Marko
Marko
17:50 27.09.2024.

Besplatan vrtić koji plaćaju građani...

IZ
izrazlica
18:10 27.09.2024.

Ne razumijem ove zlurade komentare .. pa zar ovo nije dobar način da se građanima vrati javni novac oli ti ga porez

Avatar Asterix
Asterix
18:06 27.09.2024.

Građani plaćaju a političari časte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije