VEČERNJAKOVA ANALITIČARKA IZ AMERIKE

Grbeša: Kamala Harris na konvenciji je dočekana kao superzvijezda. Govor je bio korektan, ali istovremeno i mlak

Democratic National Convention (DNC) in Chicago
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS
1/5
23.08.2024.
u 06:44

S obzirom na korektan, ali ne pretjerano pamtljiv govor na konvenciji, pitanje je kako će se Harris snaći u debati s Donaldom Trumpom, tim prekaljenim showmenom koji još uvijek fascinira ogroman dio Amerike.

Posljednja večer Demokratske konvencije završila je govorom Kamale Harris koja je na konvenciji dočekana kao superzvijezda. Čak je i televizija Fox New, potpuno naklonjena Donaldu Trumpu,  priznala da je ovo bilo jedna od najenergičnijih stranačkih konvencija unazad puno godina Cijele večeri vladala je obiteljska atmosfera -  Kamaline nećakinje, sestra, kćerka njezinog supruga Douglasa Emhoffa, držale su srceparajuće govore …

Kamala Harris govorila je oko 40 minuta. Zahvalila se Joe Bidenu.  Uvodno je vrlo iscrpno govorila o svojoj obitelji, zatim je govorila o ekonomiji i prosperitetu srednje klase, te ponovila ključnu poruku cijele konvencije - da se Trump ne bori za ljude, nego samo za sebe i svoje prijatelje milijardere. Pobačaj, odnosno „reproduktivne slobode“ bile su središnje vrijednosno pitanje govora. „Oni su potpuno poludjeli“, rekla je Harris osvrćući se na politiku zabrane pobačaja.

Dotaknula se i pitanja zaštite granice na kojem je Republikance nastoje rušiti, nazivajući je kontinuirano „kraljicom granice“. „Ne želim se baviti politikom bez sigurnosti“, rekla je Harris. Možda najjači dio njezinog govora bio je onaj o vanjskoj politici u kojem je dala bezrezervnu podršku Ukrajini i pokušala izbalansirati poruke o Izraelu i Gazi, ali je vrlo izravno spomenula i Palestinu i njezino pravo na samoodređenje. Govor je bio korektan, ali istovremeno i mlak. U njemu je Harris ponovila sve ono što je rečeno prethodnih dana. No, za razliku od prethodnih dana, u njezinom govoru gotovo da nije bilo niti jedne poruke koje bi ljudima ostala u uhu.

VEZANI ČLANCI: 

Kamala Harris i u svojoj najvećoj večeri zvučala je kao Vice, kao zamjenica, a ne kao predsjednica. Kamala Harris ima karizmu dobre i vrijedne državne službenice, ali ne i liderice kalibra Michelle Obame. Pitanje je hoće li joj to biti dovoljno da dobije izbore.

Donald Trump njezin je govor komentirao za njemu vjernu televiziju Fox News, pri čemu se držao ključnih točaka napada: „zašto se ona žali umjesto da odmah ode i realizira te stvari  - pa ona je na vlasti!; ta carica granice šuti o trgovini djecom i invaziji na našu granicu; ona je marksistkinja!; ako je izaberemo, više nećemo imati svoj zemlju!“

Parada PR-a, političke patetike i kiča danas je za Demokrate završila, čime za Kamalu Harris počinje najteže razdoblje. S obzirom na korektan, ali ne pretjerano pamtljiv govor na konvenciji, pitanje je kako će se Harris snaći u debati s Donaldom Trumpom, tim prekaljenim showmenom koji još uvijek fascinira ogroman dio Amerike.

>>> VIDEO Joe Biden pogrešno identificirao potpredsjednicu Kamalu Harris kao Donalda Trumpa

Komentara 23

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
08:45 23.08.2024.

Govor je bio vrlo intelektualan i analitican, potpuno prilagodjen visokoobrazovim biracima demokratske partije, od kojih neki znaju brojati do sto.

LL
lijepa_li si
10:33 23.08.2024.

djela, djela, a ne riječi! ova se zna cerekati.

JA
Jania
08:27 23.08.2024.

Axe, i te kako je povezano, jer je biračima ograničen izbor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije