PUSTIO SUZU

Svojoj nasljednici Kamali Harris ostavio je najteži uteg – krvoproliće u Pojasu Gaze

storyeditor/2024-08-20/2024-08-20T051837Z_2115520917_RC2FJ9AJTW3B_RTRMADP_3_USA-ELECTION-DEMOCRATS.JPG
KEVIN LAMARQUE
21.08.2024.
u 18:55

Trump je objavio fotografiju kreiranu umjetnom inteligencijom koja okupljanje demokrata prikazuje kao komunistički skup

Glavna zvijezda prvog dana demokratske konvencije u Chicagu bio je odlazeći predsjednik Joe Biden, koji je preksinoć u vatrenom i istodobno dirljivom govoru, kojim je pola godine prije isteka mandata praktično zaključio svoju dugu karijeru, još jednom podržao predsjedničku kandidaturu svoje potpredsjednice Kamale Harris, pozvavši Amerikance da na izborima u studenome glasaju za nju kako bi očuvali svoju demokraciju i slobodu.

Bio je to iznimno emotivan trenutak za 81-godišnjeg Bidena, koji se zbog starosti i nepopularnosti pod pritiskom morao naprasno povući iz utrke, što je iznimno teško podnio, o čemu svjedoči i njegov konvencijski govor iako je pokušavao zanijekati da je bio ljutit kada su ga kolege i prijatelji nagovarali da se povuče.

Za slobodu i demokraciju

Američki mediji pišu da je Biden osobito ljut na bivšu predsjednicu Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, koja je starija od njega, a s kojom je navodno prestao razgovarati. Da je to bila teška odluka, priznala je u svom obraćanju i prva dama Jill Biden. Umjesto da je održao završni govor prihvaćajući demokratsku nominaciju, Biden je tako nakon povijesnog odustajanja od utrke prvog dana konvencije pripremao teren za novu demokratsku zvijezdu, Kamalu Harris, koju je nazvao budućnošću Demokratske stranke. Biden u jednom trenutku nije mogao suspregnuti suze, poručivši publici: "Volim vas", na što su mu okupljeni odgovorili skandirajući "Hvala Joe" i "Joe, volimo te".

VEZANI ČLANCI:

– Volim svoje djelo, ali domovinu volim više – kazao je Biden šaleći se da je s 29 godina bio premlad za Senat, a da je danas s 81 prestar za Bijelu kuću.

– Jeste li spremni glasati za slobodu? Jeste li spremni glasati za demokraciju i za Ameriku? Pitam vas, jeste li spremni izabrati Kamalu Harris i Tima Walza? – povišenim je glasom poručio Biden, nazivajući predstojeće izbore "bitkom za samu dušu Amerike", što je bila glavna poruka njegove kampanje.

Ponovno je Biden izbor Kamale Harris za potpredsjednicu proglasio "najboljom odlukom" svoje karijere, kazavši i da se pokazalo da su potpredsjednici obično najbolji predsjednici. Priznao je da je tijekom dugogodišnje karijere – a Biden je jedan od najdugovječnijih američkih političara, koji je prvi put biran za senatora davne 1972. – napravio puno pogrešaka iako je "uvijek dao sve od sebe". Ovu je priliku iskoristio i kako bi pohvalio postignuća svoje administracije, pogotovo na gospodarskom planu i u pogledu obnove američkog utjecaja u svijetu, optužujući Trumpa da se podredio Vladimiru Putinu i ugrozio NATO. Osudio je rasizam i teorije o nadmoći bijele rase, što i dalje muči Ameriku, rekavši da takvim idejama nema mjesta u društvu. Inzistirao je na razlici između demokrata i Trumpa, kojeg je nazvao "gubitnikom" i osuđenikom za kaznena djela.

Traže prekid pomoći Izraelu

Bidenov govor kasnio je zbog prosvjednika koji su pozivali na primirje u Gazi i prekid američke pomoći Izraelu. Biden se u svom govoru osvrnuo na zahtjev prosvjednika, ustvrdivši da imaju pravo. Ponovio je da njegova administracija nastoji okončati krvoproliće, što je ujedno i jedno od najtežih pitanja koje će naslijediti njegova nasljednica, zbog čega su i drugi govornici, a ne samo Biden, pozivali na okončanje rata u Gazi.

Tijekom prvog dana konvencije uglavnom su govorile žene, među njima i newyorška kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez i nekadašnja demokratska kandidatkinja za predsjednicu Hillary Clinton, čime su demokrati željeli staviti naglasak na republikansku politiku ograničavanja i zabrane pobačaja, kao i sindikalni čelnici koji su govorili o svojim problemima i korporacijskoj pohlepi, hvaleći Bidenovu administraciju.

Trump se pokušao narugati demokratskoj konvenciji objavljujući fotografiju kreiranu umjetnom inteligencijom koja okupljanje demokrata prikazuje kao komunistički skup koji se održava pod crvenom zastavom sa srpom i čekićem.

 

GALERIJA Mreže su 'podivljale' nakon Bidenove odluke: Pronašli smo neke jako dobre memeove

storyeditor/2024-08-20/2024-08-20T051837Z_2115520917_RC2FJ9AJTW3B_RTRMADP_3_USA-ELECTION-DEMOCRATS.JPG
1/34

Komentara 1

FV
Frajle.VK
16:37 22.08.2024.

Propaganda na djelu. Nije on njoj ništa ostavio jer ona neće pobjediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije