REAKCIJE OPORBE NA OSTAVKU

Grbin: Nadamo se da razlog nisu pritisci; Grmoja: Marušić se želi izvući od svake odgovornosti

Zagreb: Predstavljena nova ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
18.04.2023.
u 22:01

Na ostavku šefice USKOK-a Vanje Marušić reagirali su oporbeni političari Peđa Grbin, Nikola Grmoja te Dalija Orešković

Ovog utorka stigla je bomba iz DORH-a, kada je potvrđeno kako je šefica USKOK-a Vanja Marušić podnijela ostavku, i to iz ''osobnih razloga''. Više informacija nije priopćeno, no ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio je naknadno kako će ''sve biti jasnije u narednim danima''. 

Ostavku je komentirao i šef SDP-a Peđa Grbin, navodeći kako se ''nada da nije bila izložena raznim pritiscima''.

- Ovo što je rečeno definitivno nije dovoljno. Hrvatska javnost zaslužuje znati malo više i zaslužuje znati što je do toga dovelo. Zaslužujemo se nadati da to nisu pritisci kojima je bila izložena. Podsjetit ću na situaciju od prije dvije godine, u jeku slučaja oko Gabrijele Žalac, kada ju je njena šefica [ravnateljica DORH-a Zlata Hrvoj Šipek] pokušala ''gurnuti pod autobus'' i svaliti svu krivnju za taj predmet na nju. Definitivno javnost zaslužuje znati koji je stvarni razlog za podnošenje ove ostavke - poručio je Grbin, referirajući se na aferu Softver kada je Marušić javnosti tvrdila kako je u USKOK-u došlo do propusta jer nisu EPPO izvijestili o provođenju izvida, a ne do zataškavanja. Inače, Marušić je prije pola godine bila izabrana na svoj drugi mandat. 

O ostavci Marušić se oglasio i Nikola Grmoja (Most), navodeći kako ''šefica USKOK-a prva napušta brod koji tone''. ''Ravnateljica USKOKA-a Vanja Marušić nije podnijela ostavku 2021. nakon što je u propagandnom videu razotkrivena u laži da je USKOK postupao u predmetu Žalac u vrijeme kad su isti predmet preuzeli europski tužitelji. Umjesto ostavke, Vanja Marušić se sa šeficom DORH-a Zlatom Hrvoj-Šipek pokušala izvaditi s propagandnom tiskovnom konferencijom na kojoj je prošla još gore nego u prvom videu. Antologijska je fotografija njih dvije kad se zbunjeno gledaju zapetljane u nove laži. Ni tada Vanja Marušić nije dala ostavku'', objavio je Grmoja na Facebooku.

''Zato mi nije uvjerljiva izlika kako je ista šefica USKOK-a danas dala ostavku zbog nekog vozača. Prije bih rekao da se Vanja sada nastoji izvući od svake odgovornosti - pa i kaznene - zbog sudjelovanja u zataškavanjima kriminala u DORH-u, čiji je sastavni dio USKOK. Neki govore da je Vanja Marušić željela oprati svoj obraz i da je željela otvoriti istrage protiv AP-a i Banožić, govori se čak i o tome da je nudila nagodbu Josipi Rimac koja bi dovela do istrage protiv Plenkovića, ali da Šipek to nije dopustila. Kako god bilo, ova ostavka zbog nekakvog smiješnog razloga i vozača koji je slupao službeno auto mi nikako ne drži vodu. Osim ako Šipek time nije ucijenila Marušić. Nadam se da će jednom u Hrvatskoj svi biti jednaki pred zakonom, uključujući Zlatu, Vanju i AP-a'', navodi. 

Dalija Orešković pak smatra kako njena ostavka ''nije i ne može biti dobra vijest'', bez obzira na njene rezultate rada USKOK-a. ''Bez DORH-a i USKOK-a koji će imati čvrstu kičmu i neupitan integritet, Hrvatska naprosto ne može naprijed. Korupcija je okupirala sve političke i gospodarske procese, prelijeva se s najviše razine vlasti na sve pore društva i države'', navela je u Facebook objavi. 

''Došli smo do točke u kojoj ne postoji nikakva kontrola izvršne vlasti, bilo politička ili putem preventivnih mjera i osigurača. Predstavnička tijela, primjerice Hrvatski sabor, županijske skupštine, gradska i općinska vijeća, svedena su na puko prebrojavanje omjera snaga između pozicije i opozicije, u kojem se bez ikakvog kritičkog promišljanja slijedi diktat stranačke stege. Preventivni mehanizmi, poput transparentnosti i sprječavanja sukoba interesa, značajno su oslabili i vratili su se na standarde iz razdoblja prije pristupanja Europskoj uniji. Uz ciljano loše zakone, zapuštenost i kadrovsku potkapacitiranost sustava te opću apatičnost društva koja je na korupciju postala naprosto imuna, ne treba nas čuditi što među onima koji bi trebali biti predvodnici borbe protiv korupcije dolazi do zasićenja'', dodala je. 

''Autoritet Vanje Marušić i s njim povezano povjerenje javnosti, kako u nju osobno tako i u USKOK u cjelini, narušilo je nekoliko situacija koje se naprosto nisu smjele dogoditi. Među njima su i propusti u aferi Software. No bilo bi nepošteno ne priznati da je bilo drugih rezultata, na koje ipak treba gledati kao na nešto pozitivno što Vanja Marušić kao ravnateljica USKOK-a iza sebe ostavlja. Ovo ističem i radi USKOK-a kao institucije od koje ne smijemo dignuti ruke. Za konačan sud o pravim razlozima podnošenja ostavke kao i o sveukupnoj ocjeni koju Vanja Marušić zaslužuje biti će još vremena, kada se i sve činjenice malo jasnije rasvijetle. Za rješavanje svih nataloženih problema u radu USKOK-a i DORH-a, potrebna je prije svega politička, a i šira društvena podrška i volja, a nje neće biti dok je HDZ na vlasti. Problem je u tome što su u razdoblju iščekivanja parlamentarnih izbora negdje zapele brojne istrage i kazneni postupci povodom ozbiljnih koruptivnih afera.  Imajući to na umu, ostavka Vanje Marušić dodatno će utjecati na dojam građana da je u radu tijela kaznenog progona prava bonaca, baš kao što to Andreju Plenkoviću i njegovom HDZ-u u predizbornom razdoblju treba'', zaključuje Dalija Orešković.


 

Komentara 14

BA
bacenheider
19:24 18.04.2023.

Ovaj je najpametniji kad suti.Zena ce kazati razlog ostavke.Mene osobno zanima dali si vratio ukradenu lovu!!

Avatar tkozna
tkozna
20:19 18.04.2023.

Ovdje nešto smrdi, užasno smrdi!

DU
Deleted user
21:26 18.04.2023.

I kažeš, grmoja, "neki govore". Ma jak si, grmoja, neprelazan. Naš šampion istine! Svaka tvoja riječ pokaže se točna! Majstor Ustava, brodogradilišta, Agrokora, prava djece, izbornog zakona, korupcije, covida, vanjskih poslova ....Volimo te!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije