REBALANS PRORAČUNA

'Grčić je svaki put promašio, Bogu hvala pa nije meteorolog'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
19.11.2014.
u 13:40

Situacija ipak nije toliko alarmantna kao u nekim susjednim zemljama, rekao je Lalovac

Saborska oporba žestoko je kritizirala rebalans proračuna zbog kojeg će proračunski deficit za ovu godinu iznositi 15,6 milijardi kuna, dvije milijarde kuna više od planiranog, što znači 4,8 posto BDP-a. Posebno je kritičan bio bivši ministar financija, Slavko Linić koji rebalans vidi kao posljedicu nerada i neodgovornosti Vlade.

Ministar financija Boris Lalovac objasnio je kako se rebalansom planira smanjenje ukupnih prihoda državnog proračuna s 117,1 milijardu kuna na 114,5 milijardi kuna, odnosno 2,6 milijardi kuna manje. Porezni prihodi se smanjuju za 1,1 milijardu kuna, a ostalo se odnosi na prihode od pomoći EU. Na rashodovnoj strani proračuna se planira smanjenje ukupnih rashoda sa 130,6 milijardi kuna na 130,1 milijardu kuna, odnosno za 544 milijuna kuna. Najveći dio smanjenja odnosi se na financijske rashode, pojasnio je Lalovac, jer su u ove godine iskoristili povoljnije uvjete financiranja na domaćem, ali i međunarodnim tržištima.

- Stanje hrvatskih javnih financija treba shvatiti ozbiljno, to zahtijeva određene promjene, no situacija ipak nije toliko alarmantna kao u nekim susjednim zemljama. Vlada je donijela brojne pozitivne propise da bi rasteretila gospodarstvo, međutim ono se još uvijek nalazi u teškim recesijskim uvjetima. Ne tražimo određene krivce u nekome jer situacija je takva i ovo je realnost – priznaje ministar. Ministar je ipak izrazio zadovoljstvo pozitivnim trendovima u naplati PDV-a od kolovoza. Naglasio je i da su hrvatske banke stabilne i dobro kapitalizirane, što ih čini najzdravijim dijelom našeg gospodarstva.

Na zahtjev saborskog Odbora za financije, ministar zdravlja Siniša Varga predstavio je stanje sa plaćanjima u zdravstvu.

- HZZO će sa 1. siječnjem iduće godine poslovati kao izvanproračunski fond. Ukupna dospjela dugovanja će na kraju godine iznositi oko 1,8 milijardi kuna na bolničkoj strani, oko 300 milijuna kuna na strani HZZO-a, a ukupno 2,1 milijardu kuna se obvezujemo kao sustav zdravstva sanirati do kraja 2017. godine iz vlastitih sredstava koja su predviđene u proračun za 2015. godinu i projekciji za 2016. i 2017. godinu - objasnio je Varga, a HDZ-ov Ivan Šuker mu je zamjerio što se donijela odluka o izdvajanju HZZO-a iz državne riznice bez da je jasno objašnjen iznos minusa u zdravstvu.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Nitko u ovoj državi još nije dobio sliku koliko stvarno zdravstvo duguje nego svake godine se pumpa i sanira, a nikako da ga saniramo. Nažalost, to je kao da je bolesnik u šok sobi sa neizvjesnim stanjem – kazao je Šuker, a u kritikama mu se pridružio i stranački kolega Željko Reiner.

- Tri tjedna prije zatvaranja državne riznice nameću mi se dva pojma - mrtvozorstvo i obdukcija. Raspravljamo li mi o tome da je pacijent, dakle državne financije, na umoru pa mrtvozornik hoće to potvrditi ili se radi o obdukciji kad želimo utvrditi zašto je pacijent umro – zanimalo je Reinera koji je zaključio da su državne financije loše, točnije, da su umrle.

- Javne financije bez obzira kako god ih netko smatrao da su umrle, bankrot - ne to se neće dogoditi. Molim, bez obzira na politikantstvo, da kad govorimo o hrvatskim javnim financijama da situaciju treba shvatiti ozbiljno, situacija zahtijeva određene promjene ali svakako, znači nije nikakva toliko alarmantna kao što se nalazi u nekim nama susjednim zemljama – odgovorio mu je Lalovac. Njegov prethodnik, Slavko Linić kao temeljni problem financija vidi deficit mirovinskog sustava.

- Bez povećanja broja zaposlenih problem nećemo riješiti, sa ovakvom Vladinom politikom nikad ga nećemo riješiti. A to znači ugrožavamo državne financije. I zato ja ocjenjujem da ovaj dokument govori o neradu Vlade i velikoj odgovornosti Vlade – kazao je Linić koji problematičnim vidi i nedostatak investicija.

- Imamo ogromne resurse u rukama - od energetike, transportnih pravaca, vodnih resursa i šuma koji mogu osiguravati enormne prihode proračunu i ublažiti porezni udar na građane. Ali mi imao Vladu koja ne zna s njima upravljati. Vlada ne vidi što je njen posao. Jer tu nije kriva ni Europa ni kriza, tu nije problem ni bivše vlasti. Nažalost neodgovorno upravljanje je jedan od razloga da smo siromašni – uvjeren je Linić, a s njime se složio i nezavisni Branko Vukšić koji sumnja da nas ova Vlada može izvesti iz krize.

- Ova Vlada nas jedino može izvesti iz studenog u prosinac – ironičan je Vukšić.

HDZ-ov Đuro Popijač zaključio je da je ova godina potpuno izgubljena kada se gleda povlačenje novca iz EU fondova, dok je iduća godina već sada upitna.

- Postavlja se pitanje postoji li opasnost da se uopće suspendiraju sredstva europskih fondova upravo zbog stanja državnog proračuna i zbog nesposobnosti ove Vlade da kontrolira državni proračun i da uspostavi fiskalnu stabilnost – zanimalo je Popijača, a Šuker mu je odgovorio da, iako je Europska komisija bila poprilično blagonaklona prema nama u svim svojim prvim izvješćima, ipak otvorena mogućnost da nam suspendira sredstva EU ako vidi da ova Vlada nije u stanju provesti ono što je sama napisala da će provesti.

HDSBB-ov Krešimir Bubalo drži da je nemoguće da Hrvatska povuče sva sredstva koja će joj biti na raspolaganju.

- Zato što u Hrvatskoj nije došlo do decentralizacije, nije došlo do regionalizacije, imamo neujednačen razvoj RH, a s novim Zakonom izmjenama poreza na dohodak, još više će se smanjiti mogućnost jedinicama lokalne uprave i neće imati učešće ni za predfinanciranje, a kamoli za financiranje fondova u idućim godinama. U procjene ministra Grčića neću niti ulaziti, taj što god je procjenjivao, svaki put je promašio. Bogu hvala pa nije meteorolog – dodao je Bubalo.

Komentara 8

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:24 19.11.2014.

...manje bi štete napravio da je meteorolog...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:25 19.11.2014.

...hrvatski gospodarski "nerast"...

TH
than
14:02 19.11.2014.

Situacija nije alarmantna ?!?! To me podsjeca na onu od Zokija da u Hrvatskoj nema gladnih. Pa svaki mjesec se zaduzujete za place i mirovine. Ja ne znam sto moze biti jace zvono na uzbunu od toga. Da ne spominjemm koliki je nam je dug, recesija koja traje, niska zaposlenost, previse uhljebljenih na izmisljena radna mjesta... Ne da je alarmantna situacija, vec je sve pred totalnim kolapsom,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije