Ante žigman

Spas u povlačenju novca iz fondova EU koji ne traže rezove

ante zigman
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
17.11.2014.
u 18:00

Potpredsjednik Povjerenstva za fiskalnu politiku o ekonomskoj politici u 2015. godini

Je li državni proračun predložen za 2015. održiv?

Sastavljen je u izazovnim gospodarskim okolnostima kad je teško predvidjeti kretanje prihoda zbog poreznih promjena. Rizici se kriju i u podcijenjenim rashodima za kamate, plaće, neplaćene obveze u zdravstvu za 2014. te rashodima za mirovine u slučaju potrebe za indeksacijom. Deficit će biti veći jer nije iskazan po ESA 2010 metodologiji pa ne uključuje HAC, HŽ infrastrukturu...

Europska monetarna unija u 3. kvartalu bilježi rast. Može li se to preliti i na nas?

Prelijevanje rasta na Hrvatsku traži malo više vremena, tj. rast bi trebao biti veći i dulje trajati. Ali podaci za EMU ipak su ohrabrujući jer kvartalni rast iznad jedan posto nije zabilježen u EU gotovo osam godina.

Ako se rast ipak prelije, hoće li to značiti odgodu rezova?

Budući da je 2015. izborna godina, ne treba očekivati preokrete u vođenju ekonomske politike. U ovoj situaciji može pomoći samo inozemna potražnja i maksimalno povlačenje novca iz fondova EU koji ne traže bolne rezove.

>>Lovrinčević: To je kvazi-proračun, ide se u nova zaduženja pa u rebalans

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije