Svađe zbog izbjeglica

Grčka: Ne želimo biti europski Libanon!

izbjeglice kriza
Foto: Reuters/PIXSELL
25.02.2016.
u 23:40

Grčka je na konzultacije povukla svoga veleposlanika u Beču, Atena je danas uputila žestoke kritike Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji

Grčka je povukla veleposlanika iz Austrije i na današnjem sastanku ministara unutarnjih poslova EU u Bruxellesu kritizirala Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju zbog dogovora o kontroli migranata na grčko-makedonskoj granici, no hrvatski ministar Vlaho Orepić ostao je na tom sastanku hladan kao špricer: – Ne treba se osvrtati na (grčke, op.a.) kritike – rekao je Orepić, a nepokolebana je ostala i austrijska ministrica Johanna Mikl-Leitner koja je dan prije u Beču izjavila da je smanjenje broja migranata koji se propuštaju tzv. zapadnobalkanskom rutom “pitanje opstanka EU”.

Jednostrane akcije

Grčki ministar unurtarnjih poslova, međutim, danas je na sastanak u Bruxellesu došao vidno uznemiren zbog mogućnosti da austrijsko-balkanski dogovor dovede do gomilanja stotina tisuća izbjeglica i migranata u Grčkoj.

Grčka neće prihvatiti unilateralne akcije. Grčka neće pristati na to da se pretvori u europski Libanon – rekao je Yannis Mouzalas. Austrijsko-balkanski dogovor kritiziraju i Njemačka i Europska komisija, čiji je povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos (inače Grk) danas izjavio da “pojedinačne inicijative ne vode nikamo”.

Na kocki su jedinstvo Europske unije i ljudski životi. Nadam se da će ministri danas jedinstveno odgovoriti na moje pozive za zajedničko rješenje – rekao je Avramopoulos. No na sastanku ministri nisu bili jedinstveni: Grk se bunio, Nijemac i europski povjerenik inzistirali na zajedničkom rješenju (što u prijevodu znači implementiranje akcijskog plana s Turskom, zaustavljanje ilegalne i početak legalne relokacije po sustavu kvota), a Austrijanka, Slovenka i Hrvat ostali su na tome da ne propuštaju preko svojih granica više od dnevne kvote koju je uvela Austrija.

Albanska ruta

Uoči sastanka Vijeća EU, na radnom doručku ministrima iz EU pridružili su se kolege iz Srbije i Makedonije. Mnogi i dalje strahuju da bi zatvaranje grčko-makedonske granice, nezadovoljstvo Grka, ali i očajnički pokušaji izbjeglica da se domognu sjevera EU, mogli otvoriti novu rutu iz Grčke prema Albaniji. No ne i hrvatski ministar.

– U ovom trenutku nema bojazni o otvaranju novih migrantskih ruta, a ne bih želio nagađati što se kasnije može dogoditi – rekao je ministar Orepić.  

>> Renzi: manje novca za članice koje nisu solidarne u izbjegličkoj krizi

>> Orepić: traži se zajedničko europsko rješenje za migrantsku krizu

Komentara 17

MA
marsovac
00:03 26.02.2016.

ako grci nisu u stanju svoju obalu stititi, to je onda njihov problem.......nisu u stanju prisilno vratiti gumenjake u tursku,.....???????...a jesu sposobni,...zivi smijeh..........mislili su da sa tim propustanjem azilanata i ekonomskih izbijeglica naskoditi europi....i ju kazniti da moraju sparati........koja gamad.

Avatar lvan12
lvan12
02:18 26.02.2016.

Ljevičarski Grci bi glumili humanitarce i dušebrižnike ilegalno propuštajući migrante u Europu, a da se o njima onda brinu drugi... e tako neide. Ako ne želite skupljati migrante kod sebe, zatvorite svoje granice i točka.

Avatar strazar
strazar
03:02 26.02.2016.

Istjerati grcku iz EU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije