7233 ZARAŽENIH

Gripa odnijela još tri života, epidemiologinja najavila kada joj se očekuje kraj

Šibenik: Građani čekaju na cijepljenje protiv gripe
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
10.01.2023.
u 18:52

Epidemiolozi pretpostavljaju kako je stvarni broj zaraženih još veći, no nisu svi prijavljeni

U Hrvatskoj je prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 7233 slučajeva gripe. To znači da ovaj tjedan imamo 3000 novooboljelih više nego prošli tjedan, zbog čega je povećan pritisak na ambulante.

"Od 100 do 170 – to je neki broj pacijenata koje fizički pregledamo u našem hitnom prijemu" rekao je Ivan Puljiz, liječnik zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", za Dnevnik Nove TV. Dodao je kako među pacijentima dominiraju respiratorne infekcije, a među respiratornim infekcijama, najviše je onih s kliničkom slikom gripe.

Epidemiolozi pretpostavljaju kako je stvarni broj zaraženih još veći, no nisu svi prijavljeni. Još tri osobe preminule su od gripe što znači da je gripa ove godine do sada odnijela četiri života.

Epidemiologinja HZJZ-a Goranka Petrović predviđa da će vrhunac bolesti biti krajem siječnja ili početkom veljače. "Nakon toga ovisno o tom platou, koji traje od jednoga do tri tjedna, možemo očekivati polako smanjenje" rekla je za Dnevnik, dodajući da bi gripa, u epidemijskom obliku, trebala biti "gotova" do Uskrsa.

VIDEO Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo

Komentara 1

V0
Vlaskoulicanec3.0
20:39 10.01.2023.

A gde su svi oni silni mrtvi od korone? Pitam se pitam...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije