dan europe

Grlić Radman: Hrvatska zna kako je Ukrajini, znamo kako trpe, kako su ponosni i hrabri

Zagreb: Na nove optužbe predsjednika Milanovića odgovarao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
09.05.2022.
u 18:47

Kazao je i da je članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj donijelo dodatnu zaštitu, sigurnost i prilike za rast i razvoj, te da je zato Hrvatska praktički predodređena za poticanje procesa proširenja Europske unije

Hrvatska je najmlađa i jedina članica Europske unije koja je doživjela agresiju kakvu danas proživljava Ukrajina pa najbolje razumije kroz što prolazi, kazao je ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman povodom obilježavanja Dana Europe.

- Mi znamo o čemu se radi, znamo kako trpe, znamo kako su ponosni, znamo kako su hrabri i znamo kako ne daju na vlastiti identitet - dodao je Grlić Radman.

Kazao je i da je članstvo u Europskoj uniji Hrvatskoj donijelo dodatnu zaštitu, sigurnost i prilike za rast i razvoj, te da je zato Hrvatska praktički predodređena za poticanje procesa proširenja Europske unije. Govorio je i o jučerašnjem posjetu Ukrajini s premijerom Andrejom Plenkovićem tijekom kojeg su razgovarali sa predsjednikom Volodimirom Zelenskim, predsjednikom vlade Denisom Šmihaljom i predsjednikom parlamenta.

- Posjetili smo gradić Irpinj i Buču, koji su bez ikakvog razloga i povoda bombardirani, stambeni objekti su sravnjeni sa zemljom, civili ubijani i bačeni u masovnu grobnicu, njih četiri stotine - kazao je.

Ured Europskog parlamenta Hrvatske je povodom Dana Europe u ponedjeljak prigodno je organizirao niz aktivnosti i radionica fokusiranih na mlade pošto je 2022. proglašena Europskom godinom mladih. Ovu priliku iskoristili su i za isticanje važnosti Unije kao zajednice solidarnosti, vrijednosti i vladavine prava, što je posebno važno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. Prigodno su govorili voditeljica ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev, te veleposlanik Ukrajine u RH Vasil Kirilič i francuski veleposlanik Gael Veyssiere, čija zemlja ovo polugodište predsjeda Unijom. 

Zlatev mladima: Europa vam stoji na raspolaganju

Mladima je Dan Europe čestitao ukrajinski veleposlanik Vasil Kirilič koji je kazao da je Europa snažna međunarodna zajednica koja je pružila snažan otpor ruskoj agresiji.

- Ovo što se danas događa u Moskvi nazivaju paradom pobjede…pobjeda nije parada, pobjeda nije stvar, pobjeda je mudrost i solidarnost međunarodne zajednice, pobjeda je kada vođe naroda posjećuju čuvara Europe -  kazao je Kirilič. 

- To čine jaki, to čine mudri i oni koji gledaju u sutrašnjost. Tako je učinio i veliki prijatelj Ukrajine, predsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova koji su jučer posjetili Kijev - dodao je.

Voditelj ureda Europske komisije Ognian Zlatev mladima je poručio da je njihova uloga danas važnija nego ikad, te ih pozvao da iskoriste mogućnosti i potencijal koji su im na raspolaganju, a posebno je istaknuo projekt Erasmus+.

- Europa vam stoji na raspolaganju. Istraživanje, znanost i inovacije u središtu su strategije Unije za poticanje rasta i zapošljavanje - poručio je mladima.

- 2022. je trebala biti godina velikog oporavka, izlaska iz pandemije, ekonomskog rasta, zelenog oporavka i digitalne tranzicije - rekla je predstavnica ureda Europskog parlamenta Simeonova Staničić.

No, dodala  je da je zbog ruske agresije u prvom planu sada borba za mir i sigurnost. Za mlade je organiziran cjelodnevni program tijekom kojeg će imati mogućnost sudjelovati na raznim edukativnim radionicama, predavanjima, kvizu o EU, ali i brojnim drugim zabavnim sadržajima.

VIDEO Premijer Plenković posjetio Irpin i sastao se s Volodimirom Zelenskim

Komentara 2

Avatar bucika
bucika
19:07 09.05.2022.

Grlic Radman kaze hrvatska zna a zaboravi reci da mu rodna Bosna isto tako zna jer je hrvatska izvrsila agresiju na Bosnu 92ge...

Avatar Milance
Milance
18:55 09.05.2022.

Grlić Radman: Hrvatska zna kako je u našoj Balkaniji, znamo kako trpe naši balkanski građani na pravednoj schengenskoj žilet žica granici, kako su ponosni i hrabri europski susjedi Slovenci koji su branitelji europske kulture i schengenske nature na europsko-balkanskoj granici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije