ČEKA SE POTVRDA

Grlić Radman: Jedan Hrvat navodno je poginuo u Gazi

Israeli-Palestinian conflict - Khan Yunis
Foto: Mohammed Talatene/DPA
1/34
03.11.2023.
u 16:52

U Pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju

Svi hrvatski državljani koji su htjeli napustiti Pojas Gaze na sigurnom su u Kairu, ali je u toj palestinskoj enklavi možda poginuo jedan Hrvat, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.  „Nažalost navodno je jedna osoba poginula, ali to još moramo potvrditi”, rekao je šef diplomacije, govoreći o hrvatskim državljanima u Gazi. Grlić Radman je kazao da su svi „Hrvati koji su tražili evakuaciju odnosno repatrijaciju zbrinuti” te su od četvrtka na „sigurnom u Kairu”.  Zasad nema informacija da još netko želi napustiti Pojas Gaze, no veleposlanstvo u egipatskoj prijestolnici rade na tome da se to potvrdi. 

U Pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je još jednom ponovio da je Hrvatska trebala biti suzdržana pri glasanju o rezoluciji VS-a o humanitarnom primirju u Gazi. „To nije međunarodni ugovor. Dakle, Hrvatska to može preživjeti, ali to nije dobro. Nije dobro zbog načina na koji je ta odluka donesena, donesena je prijevarno i prijetvorno. Iza leđa i bez konzultacija s predsjednikom. Moj stav bi bio drukčiji“, kazao je Milanović. 

VIDEO Goran Grlić Radman o poginulom Hrvatu u Gazi

Hrvatska je bila jedna od 14 zemalja svijeta koje su glasale protiv rezolucije.  I premijer Andrej Plenković i ministar Radman odvojeno su, pak, ponovili da Hrvatska nije glasala za rezoluciju Opće skupštine UN-a o humanitarnom prekidu sukoba jer u njoj nije osuđen napad Hamasa u kojem je ubijeno 1400 Izraelaca. 

Plenković je rekao kako bi bilo „licemjerno” glasati za „lošu” rezoluciju u kojoj se ne navodi osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael.

POVEZANI ČLANCI:

 „Nema nijednog političkog razloga, nijedne političke procjene da bi Hrvatska trebala dignutu ruku za takvu rezoluciju”, rekao je premijer.  Ministar Radman naglasio je danas u izjavi na Zrinjevcu sada ključno osigurati da se sukob između Izraela i Hamasa ne prelije na širu regiju te je naglasio da je svima u interesu raditi na postizanju mira. 

>> VIDEO Što se smije nositi preko granice, a što ne? Donosimo popis, neke stvari će vas iznenaditi

 

Komentara 4

Avatar samočitam
samočitam
16:52 03.11.2023.

I ja se stdačno pozdravljam s kolegama i susjedima ali ne navaljujem ih ljubiti.

Avatar gusjenica
gusjenica
18:20 03.11.2023.

Ne zanima me što taj extra antipatični čovjek ima za reći.

SU
sustain
20:48 03.11.2023.

Možemo li znati imena tih "Hrvata" i jedno pitanje za sve: koji je razlog da su Hrvati u Gazi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije