JASNA PORUKA

Grlić Radman kritizirao srpsku 'hladnoratovsku retoriku': 'Tome nema mjesta na putu prema EU'

Grlić Radman: Protjerujemo srpskog diplomata iz Hrvatske
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/6
24.11.2023.
u 12:19

"Šteta je da je Srbija odabrala taj put, osobito kada želi postati članicom EU. Treba raditi na prijateljskim odnosima među zemljama zapadnog Balkana i promovirati regionalnu stabilnost", kazao je Grlić Radman.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman poručio je u petak Srbiji da ne bi trebala izbjegavati suradnju i posezati za "hladnoratovskim" metodama međudržavnih odnosa ako želi ubrzati svoj put ka Europskoj uniji i graditi regionalnu stabilnost. 

Tijekom posjeta Sarajevu Grlić Radman je, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao da je za žaljenje to što je Srbija posegnula za protjerivanjem prvog tajnika hrvatskog veleposlanstva u Beogradu Hrvoja Šnajdera, tim prije što nikakvi razlozi za to u takvoj odluci nisu navedeni. - Žao mi je da je to tako - kazao je Grlić Radman, dodajući da je Hrvatska u takvoj situaciji posegnula za recipročnom mjerom protjeravši savjetnika u srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu Petra Novakovića i proglasivši ga personom non grata.

Šef hrvatske diplomacije kazao je da se ovakvim odlukama za kojima su posegnule vlasti u Beogradu ne grade dobrosusjedski odnosi, a ujedno šalje loša poruka kada je riječ o vrijednostima i kriterijima koje bi trebalo primijeniti na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

- Šteta je da je Srbija odabrala taj put, osobito kada želi postati članicom EU. Treba raditi na prijateljskim odnosima među zemljama zapadnog Balkana i promovirati regionalnu stabilnost - kazao je Grlić Radman, podsjećajući da Hrvatska već dugo čeka odgovor Srbije na poziv za sastanke na kojima bi se rješavala konkretna pitanja iz domene bilateralnih odnosa.

VEZANI ČLANCI:

- Ovo više podsjeća na hladnoratovsku retoriku - kazao je Grlić Radman.

VIDEO Plenković o protjerivanju diplomata: 'Reagirali smo na jedini primjeren način'

Komentara 1

Avatar chelios
chelios
15:51 24.11.2023.

U Hrvatskoj nikako da shvate da narod Srbije jednostavno nije zainteresovan za nikakve EU integracije, i da Hrvatska što pre bude stavila blokadu na EU integracije, to će prosto okrepljujuće biti i na samu vlast u Srbiji. Samim tim će se skinuti i breme sa grbače Srbije oko tih EU gluposti i koještarija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije