Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PRAVA SU IM UGROŽENA'

Grlić Radman: Vjerujem da će Schmidt ispraviti nepravdu prema Hrvatima u BiH

Knin: Misno slavlje u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
18.08.2022.
u 15:15

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u četvrtak kako očekuje od visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da ispravi 'pogreške' njegovih prethodnika koji su ugrozili poziciju hrvatskog naroda i omogućili njegovo preglasavanje na izborima.

„Vjerujemo da će visoki predstavnik svojom odlukom ispraviti jasnu nepravdu prema Hrvatima u BiH i time konačno pokrenuti put BiH prema euroatlantskim integracijama. Ako su njihova prava ugrožena, a jesu, onda mi kao odgovorna zemlja članica EU podržavamo reforme koje bi otklonile sve oblike diskriminacije u izbornom procesu kako bi Hrvati mogli imati političku participaciju u Domu naroda i Predsjedništvu BiH“, rekao je Grlić Radman u Vitezu gdje sudjeluje na Klauzuri vladajuće hrvatske stranke u BiH HDZ-a. 

Dodao je kako Hrvatska očekuje da će njemački diplomat omogućiti trima konstitutivnim narodima onu poziciju koja im je zajamčena Daytonskim mirovnim sporazumom, a izmijenjena je intervencijama u izborni zakon i ustave entiteta 2000. i 2002. godine.

„To zapravo nije promjena nego ispravljanje pogreški koje su učinili prethodnici visokog predstavnika. Nadamo se da bi one (reforme) trebale ići u korist BiH kao cjeline. Svi dobivaju, a najviše BiH ako se poštuje jednakopravnost konstitutivnih naroda sukladno Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu“, istaknuo je.

Schmidt je krajem srpnja nametnuo tehničke izmjene izbornog zakona i da rok od šest tjedana hrvatskim i bošnjačkim strankama za dogovor oko izbornih prijepora i načina funkcioniranja institucija Federacije BiH.

Prema prijedlogu reformi koje je pripremio Schmidtov ured i koji je procurio u javnost, predviđeno je otklanjanje blokade institucija Federacije BiH kroz izmjene entitetskog ustava i i reforme izbornog zakonodavstva te sprječavanje preglasavanja manje brojnih naroda u pojedinim dijelovima tog entiteta.

To se ponajprije odnosi na Hrvate kojima su Bošnjaci u više navrata nametali člana kolektivnog predsjedništva države i izaslanike u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Neposredno prije tehničkih izmjena izbornog zakona, u Sarajevu su potkraj srpnja ispred ureda visokog predstavnika probošnjačke stranke i aktivisti organizirali prosvjede, tražeći od Schmidta da odustane od intervencija.

On je u međuvremenu je istaknuo kako nikome nije rekao da će izmijeniti Izborni zakon i pozvao političare da rade svoj posao.

>> VIDEO Drama u Španjolskoj: Vatra okružila vlak, putnici razbijali prozore i bježali

Komentara 3

FR
frane19
15:18 18.08.2022.

Koliko vidim g. Radman je veliki vjernik, samo što to nije dovoljno. Rečeno je: Pomozi sebi pa ću ti i Ja pomoći.

KR
Krotila
16:58 18.08.2022.

Herceg ⚔ Bosna

RE
realisticki
15:45 18.08.2022.

Naš ministar "bosansko-hercegovačkih" poslova filozofira, vjeruje i nada se nećemu za što nije ništa poduzeo. Opomenu pred otkaz je već trebao dobit, a ove izjave govore o njegovoj nesposobnosti te su vrijedne otkaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije