traže raspravu

Grmoja: Oporba kreće s inicijativom da se u Sabor dovede Radovan Dobronić

Zagreb: Most o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
01.03.2023.
u 13:38

Uz oporbenu incijativu da se u Sabor što prije dovede predsjednika Vrhovnog suda, kako bi se rasopravljalo o njegovu izvješću, što će biti i prilika da se s Radovanom Dobronićem porazgovara i o još nekim važnim temama, Grmoja je danas najavio i to da će oporba tijekom ovog mjeseca imati još jednu incijativu koju će predvoditi saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Jutros smo predsjednik SDP-a Peđa Grbin i ja održali sastanak i mogu najaviti kako ćemo, najvjerojatnije u petak, imati sastanak oporbe jer ćemo krenuti prikupljati potpise da se na dnevni red Sabora stavi izvješće predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića za 2020./ 2021. o stanju u pravosuđu, o aktualnom slučaju Franak, jer smo vidjeli i pokušaj obračuna banaka s predsjednikom Vrhovnog suda, o najavljenim izmjenama Zakona o kaznenom postupku koje je predsjednik Vrhovnog suda već ocijenio iznimno negativno jer premijer želi zaustaviti curenje informacija u medije, što je za nas pokušaj prikrivanja korupcije - kazao je danas na konferenciji za medije u Saboru Mostov zastupnik Nikola Grmoja najavivši novu oporbenu inicijativu koja će uslijediti nakon isto takve nedavne inicijative cijele oporbe koja je rezultirala time da je rasprava o izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek o radu DORH-a za 2021. na dnevni red Sabora došla puno prije nego što je to prvotno bilo planirano.

A oporba je to iskoristila kako bi Zlatu Hrvoj Šipek štošta pitala i o prijašnjim, kao i o najnovijim aferama u kojima se spominju sam premijer Andrej Plenković, ljudi iz njegova kabineta i neki aktualni ministri. Uz oporbenu inicijativu da se u Sabor što prije dovede predsjednika Vrhovnog suda, kako bi se raspravljalo o njegovu izvješću, što će biti i prilika da se s Radovanom Dobronićem porazgovara i o još nekim važnim temama, Grmoja je danas najavio i to da će oporba tijekom ovog mjeseca imati još jednu inicijativu koju će predvoditi saborska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš. 

Video: Buran početak sjednice: Verbalno se dograbili Marija Selak Raspudić i Gordan Jandroković

A kada je već riječ o oporbenim inicijativama, novinare je zanimalo hoće li Most podržati inicijativu zastupnice Karoline Vidović Krišto (OIP) koja je prošlog tjedna najavila kako će ovih dana krenuti prikupljati potpise za opoziv predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

- Mi ćemo potpisati tu inicijativu. Ne možemo biti protiv oporbenih inicijativa jer predsjednik Sabora stvarno zloupotrebljava svoje vlasti, no skloniji smo ipak konstruktivnim rješenjima, poput onog koji je predložila naša zastupnica Marija Selak Raspudić o promjeni Poslovnika i reformi Sabora - kazao je Grmoja. Iako je dodao da oporba često zna ići s opozivima, podsjetivši i na prošlotjedni oporbeni pokušaj opoziva samog premijera Andreja Plenkovića, i da se već sad zna kakav će biti i ishod opoziva šefa Sabora, Grmoja je ipak ponovio da će Most dati potpise za inicijativu zastupnice Vidović Krišto.  

Novinare je zanimalo je li se i on upisao za kupnju državnih obveznica. Uzvratio je da obveznice nije kupio jer baš i nije optimističan oko toga, a nema ni novca da bi ga uložio u obveznice.

Izgleda da građani u to vjeruju jer su već uložili više od milijarde eura u državne obveznice, a što to govori o našem standardu i našoj državi, upitali su novinari Mostova zastupnika. 

- Pitanje je tko vjeruje i tko ima taj novac. Nikada se više ni stanovi nisu "kešom" kupovali, no pitanje je tko "keša" ima. Prosječna obitelj u Zagrebu ne može kupiti stan. A sve to govori da su razlike u društvu sve veće i da je očito kako imamo puno tog "crnog" ili "sivog" novca koji se sad u procesu prelaska na euro "oprao" kupovinom nekretnina za "keš", što je dovelo do rasta cijena nekretnina. A imamo i sulude mjere poticaja i potpora koje dodatno utječu na rast cijena. Trebalo bi sve to redefinirati i vidjeti kako prosječnoj obitelji omogućiti da riješi stambeno pitanje u Hrvatskoj. No sigurno je da u Hrvatskoj ima onih koji mogu kupiti obveznice i stan "kešom". I to govori sve o Hrvatskoj, ali ne govori da građani Hrvatske žive dobro nego govori da ima onih koji imaju - ustvrdio je Grmoja. 

Komentara 1

SA
sasha68
13:47 01.03.2023.

usput pitaj milanovica zasto je bas njega postavio u ustavni sud, mozda bude kaj jasnije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije