Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo jedan kandidat

Guverneru HNB-a Vujčiću i treći uzastopni mandat

Zagreb: Sjednica Gospodarskog vijeća Komore Zagreb o tržištu rada i nedostatku radne snage
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
05.07.2024.
u 21:20

"Nadam se da ću s guvernerom HNB-a moći raditi koliko god je moguće", rekla je Lagarde, a iako se odmah ogradila kako "ta odluka nije na njoj", više je nego jasno koga na čelu HNB-a priželjkuju europske monetarne vlasti

Boris Vujčić bit će guverner Hrvatske narodne banke i u trećem uzastopnom šestogodišnjem mandatu. Da je tomu tako bilo je jasno još u ponedjeljak, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, kada je premijer Andrej Plenković izjavio kako Vujčić ima velike šanse da ostane na funkciji guvernera. Vujčić je i jedini kandidat za tu funkciju, budući da su u oporbi procijenili kako nema smisla isticati protukandidata kada je izvjesno da će većina postupiti onako kako je naumila, a iz izjava HDZ-ovih koalicijskih partnera čini se kako nikakve prepreke Vujčiću neće postavljati čak ni oni koji su ranije oštro kritizirali njegovu politiku.

Prevagnulo mišljenje Lagarde

Među Vujčićevim kritičarima nekad je bio i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji nam je danas kazao kako će se o imenovanju guvernera HNB-a još razgovarati. Napominje, međutim, kako je riječ o funkciji koja je u dobroj mjeri izgubila svoj značaj nakon ulaska Hrvatske u Eurozonu, od kada Vujčić praktički izravno odgovara Europskoj središnjoj banci (ECB), dok Sabor tek može raspravljati o njegovim godišnjim izvješćima i na kraju ih primati na znanje, bez ikakvih posljedica po guvernera i ostatak Savjeta HNB-a. Time je, kaže Penava, Hrvatska izgubila monetani suverenitet, a DP, čini je se, izgubio dobar dio interesa za HNB.

U tjednima i mjesecima prije Plenkovićeve izjave da bi Vujčić mogao dobiti još jedan mandat politički kuloari spekulirali su o smjeni na čelu HNB-a i o dolasku na tu funkciju Plenkoviću bliskijih ljudi, primjerice njegova savjetnika Zvonimira Savića, pa se sada može čuti procjena kako je u Vujčićevu korist prevagnulo ono što je o njemu na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Dubrovniku neki dan rekla u Dubrovniku Christine Lagarde, predsjednica ECB-a. "Nadam se da ću s guvernerom HNB-a moći raditi koliko god je moguće", rekla je Lagarde, a iako se odmah ogradila kako "ta odluka nije na njoj", više je nego jasno koga na čelu HNB-a priželjkuju europske monetarne vlasti. Zbog toga se u kuloarima ovih dana nagađalo kako je Plenković mišljenje o kadroviranju u HNB-u promijenio upravo zbog lauda koje je na Vujčićev račun izgovorila šefica ECB-a, no među igračima u vladajućoj koaliciji čuje se procjena kako se o promjeni na čelu HNB-a nije ozbiljno razmišljalo, i to zato što su se vladajući dobro opekli u svim kadrovskim izmjenama proteklih mjeseci, kada su njihovi novi ministri i drugi dužnosnici odmah po imenovanju došli u fokus medija, a slika koju je o njima stvorila javnost daleko je od pozitivne. Ne treba nam, kaže jedan izvor iz koalicije, da nam se sad još tako rasteže novi guverner.

VEZANI ČLANCI:

Kako bilo da bilo, Vujčiću aktualni mandat istječe 13. srpnja, a pet dana kasnije završava i mandat njegovoj zamjenici Sandri Švaljek te viceguvernerima Romanu Šubiću i Slavku Tešiji. A to znači da će nove ljude na te funkcije Sabor morati imenovati do ljetne stanke, dakle idući tjedan.      

Procedura imenovanja

Procedura je takva da imenovanje članova Savjeta HNB-a Saboru predlaže Odbor za izbor i imenovanja, čiji nam je predsjednik Pero Ćosić danas rekao da će u ponedjeljak utvrditi tko je sve kandidiran za ove funkcije, za što rok istječe u ponoć. Odbor za izbor i imenovanja zatim bi o budućem guverneru, zamjeniku/ci i viceguverneru trebao zatražiti mišljenje Odbora za financije, koje je uvjet da se konačni prijedlog pošalje Saboru, koji bi o njemu trebao glasati u petak.

 

GALERIJA Vojska nakon oluje pristigla u Bošnjake: 'Pomagat ćemo im dok god bude potrebno'
Zagreb: Sjednica Gospodarskog vijeća Komore Zagreb o tržištu rada i nedostatku radne snage
1/34

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
12:16 06.07.2024.

Samo jedan kandidat!? E, to je ono što razara hrvatsko društvo...I još neke stvarce.

VJ
Veli Jože
07:45 06.07.2024.

Interesne grupacije na djelu.

18
188
21:57 05.07.2024.

Nezamjenjiv haha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije