NOVA GODINA

HAK objavio prometnu prognozu: Očekuje se pojačan promet, ali ne i veći problemi na cestama

Kutina: Kolona od 10 kilometara na autocesti A3 u smjeru Osijeka
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/3
28.12.2022.
u 13:37

S obzirom na to da tradicionalno odmah iza Nove godine počinje skijaški tjedan, iz HAK-a očekuju veći broj vozila na graničnim prijelazima sa susjednom BiH i Srbijom. Na onima sa Slovenijom, nastavljaju, više neće biti provjere osobnih dokumenata od 1. siječnja što znači nesmetan izlazak i ulazak iz zemlje obzirom na pristupanje Schengenskom području.

Hrvatski autoklub (HAK) objavio je prometnu prognoznu za Novu godinu, točnije za period od 31. prosinca do 2. siječnja. Istaknuli su da, kao i Božić, ove godine Nova godina pada u dane vikenda te se s obzirom na to pojačan promet očekuje potkraj zadnjeg radnog tjedna 2022. godine na glavnim cestovnim pravcima i graničnim prijelazima. 

"Pred nama je Nova godina. Kao što je bilo i s Božićem, ove godine ona pada u dane vikenda. Obzirom na to, pojačan promet očekujemo potkraj zadnjeg radnog tjedna 2022. na glavnim cestovnim pravcima i graničnim prijelazima. Na nekima od cestovnih pravaca su u tijeku radovi pa se informirajte o njima prije polaska na našim mrežnim stranicama", poručili su iz HAK-a. 

Turisti koji će Novu godinu željeti dočekati na hrvatskoj obali, kako navode, pojačan promet mogu očekivati u Istri, duž Jadranske magistrale (DC8) te u putničkim brodskim lukama. Čekanja može biti na svim graničnim prijelazima, osobito onima sa Slovenijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom.

"U dolasku i povratku s blagdana ipak ne očekujemo veće probleme na cestama. Svakako savjetujemo prije puta provjeriti stanje na cestama kako biste se uvjerili da su vremenske prilike povoljne za vaše putovanje", dodaju. 

S obzirom na to da tradicionalno odmah iza Nove godine počinje skijaški tjedan, iz HAK-a očekuju veći broj vozila na graničnim prijelazima sa susjednom BiH i Srbijom. Na onima sa Slovenijom, nastavljaju, više neće biti provjere osobnih dokumenata od 1. siječnja što znači nesmetan izlazak i ulazak iz zemlje obzirom na pristupanje Schengenskom području.

"Važno je upozoriti kako u ovo blagdansko doba valja voziti oprezno, kako u gradskoj vožnji, gdje moramo biti susretljivi, strpljivi i bistre glave, tako i na autocestama, uz prilagođenu vožnju uvjetima na cestama, a osobito kad je vidljivost smanjena zbog magle", napominju. Bez obzira na neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine, HAK podsjeća sve vozače da je zimska oprema obavezna od 15. studenog na autocestama i važnijim državnim cestama u unutrašnjosti zemlje.

Hrvatski autoklub objedinio je i zabrane prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na važnijim državnim cestama: 

  • Petak, 30. prosinca – 15:00 do 23:00 sata
  • Subota, 31. prosinca – 15:00 do 23:00 sata
  • Nedjelja, 1. siječnja 2023. – 14:00  do 23:00 sata
  • Četvrtak, 05. siječnja uoči blagdana Sveta tri kralja od 15:00 do 23:00 sata
  • Petak, 06. siječnja na blagdan Sveta tri kralja od 14:00 do 23:00 sata

Također, u susjednim će državama zbog blagdana biti zabrana za teretna motorna vozila i to kako slijedi:

  • SLOVENIJA: nedjelja, 1. siječnja 2023. – 8:00 do 22:00 sata; ponedjeljak, 2. siječnja – 8:00 – 22:00 sata
  • AUSTRIJA: subota, 31. prosinca – 15:00 do 24:00 sata; nedjelja, 1. siječnja 2023. – 00:00  do 22:00 sata
  • MAĐARSKA: subota, 31. prosinca – 22:00 do 24:00 sata; nedjelja, 1. siječnja 2023. – 00:00  do 22:00 sata
  • ITALIJA: nedjelja, 1. siječnja 2023. – 9:00 do 22:00 sata;
  • BIH i SRBIJA: nema ograničenja za teretni promet tijekom blagdana

VIDEO Ovo su važne stvari koje nas čekaju u 2023., posebno pravilo vrijedit će za bankomate do travnja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije