Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HALMED UPOZORAVA GRAĐANE

Krivotvoreni lijek koji mnogi koriste za mršavljenje preplavio i EU, otkrivamo kako izgleda

Brizgalica krivotvorenog lijeka
Foto: HALMED
1/3
20.10.2023.
u 10:51

Ljekarnici trebaju povećati oprez prilikom izdavanja lijeka Ozempic 1 mg te u slučaju sumnje na autentičnost lijeka, pred pacijentom provjeriti izgled unutarnjeg pakiranja.

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)  putem sustava žurnog uzbunjivanja primila je obavijest o pojavi krivotvorine lijeka Ozempic 1 mg nositelja odobrenja Novo Nordisk A/S na tržištu EU. Slučajevi krivotvorine zabilježeni su u pojedinim veleprodajama lijekova u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Zahvaćena pakiranja lijeka označena su na njemačkom jeziku te potječu od veleprodaja u Austriji i Njemačkoj, objavio je HALMED.

Vanjsko pakiranje krivotvorenog lijeka identično je pakiranju originalnog lijeka, dok se krivotvorina može prepoznati uvidom u unutarnje pakiranje. Njemačka agencija za lijekove (BfAeM)  objavila je fotografije s brizgalicom originalnog lijeka opremljenog za njemačko tržište te izgled brizgalice krivotvorenog lijeka, uz napomenu da brizgalica krivotvorenog lijeka može imati i drugi, različiti izgled. 

Nije zaprimljena nijedna prijava slučaja distribucije krivotvorina lijeka Ozempic 1 mg pacijentima putem ovlaštenih ljekarni, niti su zabilježene bilo kakve negativne posljedice za pacijente povezane s uporabom krivotvorenog lijeka. Ni u Hrvatskoj do sada nije zaprimljena nijedna prijava sumnje na krivotvorinu predmetnog lijeka, kao ni prijava neispravnosti u kakvoći ili sumnje na nuspojavu koja bi upućivala da se radi o krivotvorenom lijeku.

POVEZANI ČLANCI:

Iako navedeni slučajevi krivotvorina nisu zabilježeni u RH, kao mjeru predostrožnosti HALMED je upozorio sve veleprodaje, zdravstvene radnike i pacijente da obrate posebnu pozornost pri nabavi, rukovanju i primjeni ovih lijekova: Veleprodaje bi trebale obratiti posebnu pozornost pri zaprimanju lijeka Ozempic 1 mg i izbjegavati povoljne ponude neprovjerenih dobavljača, a pri  odabiru dobavljača trebaju provjeriti pridržava li se dobavljač načela dobre prakse u prometu lijekova na veliko i posjeduje li dozvolu za promet na veliko lijekovima.

Ovako izgleda original:

Foto: HALMED

Ljekarnici trebaju povećati oprez prilikom izdavanja lijeka Ozempic 1 mg te u slučaju sumnje na autentičnost lijeka pred pacijentom provjeriti izgled unutarnjeg pakiranja. Zdravstveni radnici trebali bi savjetovati pacijente kako prepoznati krivotvoreni lijek. Pacijentima se savjetuje da obrate osobitu pozornost prilikom nabavke Ozempica te da lijekove iz sigurnosnih razloga nabavljaju isključivo iz provjerenih, ovlaštenih izvora. U slučaju da izgled brizgalice lijeka kojim raspolažu odudara od izvornog lijeka, lijek valja odnijeti u ljekarnu. 

Ovo je krivotvorina:

Foto: HALMED

U slučaju bilo kakve sumnje u pojavu krivotvorenog lijeka potrebno je obavijestiti HALMED  na krivotvorine@halmed.hr. Lijek Ozempic sadrži djelatnu tvar semaglutid.  U Hrvatskoj je trenutačno nestašica Ozempica od 1 mg do 30. studenog, a dostupan je Ozempic u jačini 0,5 mg i 0,25 mg.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Gordan Jandroković: 'Schengen nije mrtav'

Komentara 1

PO
poluprovokator
11:16 20.10.2023.

I kakp na osnovu ovog članka znamo točno koji je original a koji kopija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije