Sjednica Sabora

HDSSB traži hitnu raspravu za pronazak rješenja protiv ovrha domova građana

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
28.05.2014.
u 12:10

Krešimir Bubalo dodao je da ovih dana ministri štetu od poplava procjenjuju na 500 milijuna kuna, no čini mu se da je u sjeni te katastrofe ostalo novo zaduženje Hrvatske teško čak 10 milijardi kuna, što je 20 puta više od šteta u Slavoniji.

Zbog sve većeg broja blokiranih građana koji žive pod prijetnjom ovrhe svojih domova, Klub zastupnika HDSSB-a danas je u saborsku proceduru uputio "prijedlog zaključka o provedbi rasprave radi zakonskog zaustavljanja ovrha, pljenidbi i deložacija hrvatskih građana iz jedine nekretnine koju imaju i u kojoj stanuju". U proceduru su, dodaju, uputili samo prijedlog za otvaranje rasprave, ali ne i konkretan prijedlog zakona jer zbog ozbiljnosti problema ne žele da on završi kao i svi oporbeni prijedlozi – na dnu dnevnog reda pa da na raspravu dođe tek ove zime u devet sati navečer u praznoj sabornici.

Prema podacima dostupnim iz Fine, 31. siječnja ove godine u blokadi je bilo čak 307.406 građana, a njihov dug iznosio je 24,45 milijardi kuna.

- Broj ovrha nad nekretninama u posljednjih sedam godina stalno raste, pa je od 2006. godine kada je ovršeno 319 nekretnina do 5792 nekretnine trenutačno, taj broj povećan za deset puta – upozorava HDSSB-ov Dražen Đurović te podsjeća da recesija u Hrvatskoj traje već dugih šest godina te je u tom razdoblju BDP pao za 13 posto.

 - U tom su razdoblju porasle cijene komunalija i svih režija, povećao se broj nezaposlenih, plaće stagniraju ili padaju, pao je i životni standard građana koji više ne mogu pokrivati sve obveze koje su dosad uspijevali. Država svoje obveze reprogramira i rješava novim zaduživanjem, no građani se ne mogu više zaduživati i vrijeme je da se taj problem počne rješavati – tvrdi Đurović te dodaje da zato HDSSB traži raspravu plenarno u Saboru, i po saborskim odborima. Predlažu i otvaranje internetske rasprave, a sve u cilju prikupljanja što kvalitetnijih prijedloga koji bi se nakon toga proslijedili Vladi da na najbolji način izmjeni potrebne zakone te zaštiti domove pred ovrhom. Podsjeća da je već dugo vremena prošlo i od niza dobrih prijedloga za rješenje ovog problema koje je iznio predsjednik RH Ivo Josipović i više nikada ih nije ponovno spomenuo.

- Nerealno je reći "hajdemo obrisati sve dugove", no zaštiti dom ljudi treba jer je to zadnja crta obrane ljudskog dostojanstva – tvrdi Đurović te podsjeća da većina građana ipak nije sama kriva za dužničko ropstvo u kojem se našla, jer želi plaćati svoje račune, ali nema od kuda.

- Ovrha njihovih jedinih nekretnina koje imaju i u kojima žive nikome ništa ne donosi, ni banke ni država od toga nemaju koristi – naglasio je Đurović.

Njegov stranački kolega Krešimir Bubalo dodao je da ovih dana ministri štetu od poplava procjenjuju na 500 milijuna kuna, no čini mu se da je u sjeni te katastrofe ostalo novo zaduženje Hrvatske teško čak 10 milijardi kuna, što je 20 puta više od šteta u Slavoniji.

- To izgleda nikoga ne zanima, a Hrvatska tone sve dublje - kazao je Bubalo te primijetio da su se u posljednja dva desetljeća mijenjale Vlade, ali politike su ostajale iste, pa je zbog tog "kontinuiteta zaduživanja" Hrvatska ušla u dužničko ropstvo.

 - Hrvatski dug je 2000. bio 47 milijardi, 2008. godine 108 milijardi, danas je prešao 240 milijardi, a prešao je i sve one mogućnosti zaduženja programirane po europskim standardima. Zato je vrijeme da se podvuče crta i raspišu prijevremeni izbori jer se u Hrvatskoj moraju mijenjati politike – zaključio je Krešimir Bubalo.

>> U dvije godine broj blokiranih računa građana povećan za 50 posto

Komentara 4

DE
Dejan1000
12:24 28.05.2014.

Ako su SDP-eovci nek se obrate Zivom zidu.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
14:37 28.05.2014.

...i raspravu o visinama javnobilježničkih naknada.... troškova solemnizacije.... visine odvjetničkih usluga.... izdavanja računa.... naplaćivanja rada a ne propisanih nameta i taksi za ništa ili nerad....

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
20:07 28.05.2014.

...ovršuju najslabije a nekima opraštaju milijune poreznog duga...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije