Uoči parlamentarnih izbora

HDZ likuje jer tuče SDP na mjesnim izborima

22.02.2015., Sibenik - 25. obljetnica HDZ-a  Sibensko-kninske zupanije. Tomislav Karamarko.  Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
08.05.2015.
u 08:15

Karamarko:
 Pomeli smo SDP, a Trogir su dobili zbog neslaganja u lokalnom HDZ-u

U HDZ-u likuju, u SDP-u kažu da je sve stvar motivacije lokalnih ogranaka stranke. Riječ je o izborima za mjesne odbore i gradske četvrti, najnižoj razini lokalne vlasti, koji se gotovo svaki vikend održavaju diljem Hrvatske.

Traže se smjene

Budući da se približavaju parlamentarni izbori, svaki izlazak građana na birališta najbolja je anketa raspoloženja birača. Od sedam što gradova što općina u kojima su se u proteklih mjesec dana održali izbori za mjesne odbore, a ponegdje i gradske četvrti, HDZ i njegovi partneri osvojili su većinu mandata u pet gradova ili općina, a SDP i njegovi partneri premoćni rezultat postigli su samo u Trogiru. Ondje imaju vlast u šest od osam mjesnih odbora, HDZ samo u jednom MO. U Crikvenici je pak SDP s partnerima osvojio vlast u tri od pet mjesnih odbora, iako u broju mandata imaju samo jednog vijećnika više.

HDZ i njegovi sateliti doslovno su pomeli SDP u Karlovcu (SDP nema vlast ni u jednom MO ni GČ), Vinkovcima (SDP nema nijedan MO) i Šibeniku (SDP ima jedan MO), a većinu imaju i u Prelogu i Nuštru. U potonjoj općini SDP nije ni imao svoju listu, kao što je neće imati ni na izborima ove nedjelje u općini Nijemci, a ni na skorašnjim izborima u Županji. Katastrofalan rezultat u Karlovcu jedan je od povoda za raspuštanje karlovačkog SDP-a.

– Županijsko vijeće traži raspuštanje gradske organizacije stranke te smjenu Marine Novaković- Matanić s mjesta tajnice županijskog vijeća SDP-a – potvrdio nam je Žarko Latković, predsjednik karlovačkog SDP-a. Kazao je kako rezultati izbora za mjesnu samoupravu, u kojima nisu osvojili vodstvo ni u jednoj gradskoj četvrti i mjesnom odboru, ali su dobili 19 posto glasova, nisu glavni razlog raspuštanja. Razlozi su puno dublji, smatraju u SDP-u, i dio su unutarstranačkih previranja koje u Karlovačkoj županiji vodi ozaljska grana SDP-a, a kojima je glavni cilj dobiti "prave" ljude odnosno delegate za državnu konvenciju i unutarstranačke izbore.

Igor Dragovan, glavni tajnik SDP-a, kaže da raspuštanje karlovačke organizacije ne želi komentirati, a za rezultate SDP-a na izborima za mjesnu samoupravu tumači isključivo kao motivaciju i aktivnost lokalnih ogranaka.

– Gotovo svake nedjelje održavaju se izbori za mjesne odbore i ovisno o lokalnoj sredini, dakle o tome gdje se održavaju, ovisit će i rezultati – rekao je Dragovan.

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko zadovoljan je HDZ-ovim rezultatima i kaže da su "pomeli SDP".

– Gubitak HDZ-a u Trogiru posljedica je loših odnosa unutar lokalnog HDZ-ova ogranka, ali to ćemo srediti i ubuduće ćemo i ondje pobjeđivati – komentirao je Karamarko.

Nemaju ni liste

Dragovan pak nije htio komentirati zašto SDP nema listu u dvije slavonske općine – Nuštru i Nijemcima – i zašto je neće imati u Županji. Samo je poručio da to ne prati.

I na ponovljenim lokalnim izborima, koji su održani u ožujku ove godine, HDZ je osvojio više gradova i općina od SDP-a, odnosno 9 od 17. No, SDP je osvojio veće gradove i najvažniji "plijen" tih izbora – Dubrovnik. Sada je HDZ trijumfirao u gradovima u kojima je već na vlasti. U Vinkovcima je, primjerice, još povećao broj mandata u mjesnim odborima pa je sa 41 skočio na 74 vijećnička mjesta.

>> HDZ pobjednik izbora za vijeća Mjesnih odbora u Vinkovcima

Komentara 36

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
08:40 08.05.2015.

Tu se pokazuje prava snaga organizacija... SDP se neće dobro provesti na sljedećim izborima...

ZE
zemljamoja
08:40 08.05.2015.

Ne tuče Hdz nikoga nego Hrvati se izjašnjavaju plebiscitarno za HDZ.

DR
drugPlenky
08:40 08.05.2015.

HDZ će pomesti kukuriku na izborima, bit će to konačni poraz komunizma u hrvatskoj. Bilo je i vrijeme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije