Zahuktava se situacija

HDZ muče pravosudne afere, a SDP krenuo na sve ili ništa

Milanović Karamarko
Foto: Pixsell
1/2
11.06.2015.
u 19:09


HDZ bi zbog djelovanja pravosuđa mogao izgubiti nekoliko ključnih osoba

Uoči parlamentarnih izbora HDZ-u se otvorilo nekoliko vrlo nezgodnih afera, bolje rečeno pravosudnih situacija koje, iako neće imati presudni utjecaj, svakako mogu otežati najvećoj oporbenoj stranci pohod na vlast. Već su u medije dospjele informacije da bi pravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, u kojem je HDZ kao stranka optužen za korupciju, Vrhovni sud mogao donijeti u prosincu. Potvrdi li sud osuđujuću presudu u vrijeme izborne kampanje ili održavanja samih izbora bit će to popriličan uteg HDZ-u. Iskustva su već pokazala da i osuđeni političari bivaju ponovno izabrani, ali presuda bi svakako bila artiljerija u rukama SDP-a.

Najvažniji organizator

Osim toga, potvrđeno nam je da se sredinom srpnja očekuje prva rasprava na Upravnom sudu gdje se rješavaju žalbe Milijana Brkića, glavnog tajnika HDZ-a, koje je podnio nakon što mu je Visoka policijska škola poništila diplomu i oduzela stručni naziv diplomiranog kriminalista zbog, kako je utvrdila komisija, plagiranog diplomskog rada. U slučaju da Upravni sud potvrdi da je riječ o plagijatu, to bi za HDZ mogao biti jedan od najvećih udaraca. Ne zato što je plagiranje diplomskog rada "smrtni" grijeh nego zato što bi stranka u tom slučaju mogla ostati bez glavnog tajnika koji slovi za najvažnijeg organizatora i jednog od najzaslužnijih za funkcioniranje HDZ-ove izborne mašinerije. I šef HDZ-a Tomislav Karamarko u jeku afere s plagiranim diplomskim radom najavio je da će HDZ smijeniti Brkića, ako Upravni sud potvrdi da je riječ o prepisanom radu. Oni koji poznaju Brkića znaju da bi se u tom slučaju i sam povukao. HDZ se upravo suočava i s optužnicom protiv Božidara Kalmete, zadarskog gradonačelnika i koordinatora u 9. izbornoj jedinici, u aferi HAC-Remorker za izvlačenje 30 milijuna kuna iz HAC-a. Rasplet istrage, odnosno hoće li protiv nje biti podignuta optužnica, čeka i Josipa Rimac, šefica HDZ-ove izborne kampanje. U HDZ-u, očekivano, smatraju da je previše podudarnosti s predstojećim izborima da bi sve optužnice, presude i sl. bile tek slučajnost. Karamarko otvoreno kaže da je riječ o pokušaju režiranja predizborne kampanje koji bi trebao biti uvod u znanstvenu fantastiku, tj. pobjedu SDP-a na izborima.

– To su radili i 2011. Nažalost, politika manipulira pravosudnim sustavom. Upregnuli su cijeli aparat da bi se pokušali spasiti od poraza – uvjeren je Karamarko.

Kada je riječ o Brkiću i njegovoj diplomi, Karamarko kaže da on i njega i sve druge članove HDZ-a štiti do pravomoćnosti presude. No, i Brkić i on postupit će ovisno o odluci Upravnog suda, ali i iscrpiti sve pravne mogućnosti koje se u tom slučaju nude. Karamarko smatra da je prozirna taktika SDP-a prema kojoj prvo lažnim aferama "rastura" njega, a zatim će se krug napada, dodao je, proširiti i na njegove suradnike.

Sveprisutni Milanović

I dok je HDZ zadnjih dana zasut aferama (Mercedes, Manolić, Kalmeta...), SDP je u svojevrsnoj ofenzivi. Svjesni da igraju na sve ili ništa, PR stručnjaci uspjeli su čak i šefa stranke Zorana Milanovića natjerati da potpuno promijeni obrazac ponašanja. Od zakletog protivnika populizma, Milanović se prometnuo u pvolitičara koji sada reže vrpce na otvaranju dječjih vrtića. Ugodniji je u komunikaciji, "spustio" se među ljude. Njegovi ministri rastrčali su se po terenu i promoviraju projekte i programe koje su u mandatu pokrenuli. Kao ozebli sunce dočekali su i neznatni rast BDP-a od 0,5 posto.

>> Milanović hoće 831.010 glasova, SDP aktivira baš sve članove

>> Vjerovali ili ne anketama, HDZ-ova koalicija polako gubi "uzgon"

Komentara 153

ŽU
žuti
19:24 11.06.2015.

Sve je to već viđeno, pa zar prošle parlamentarne izbore nije riješio Državni odvjetnik, dakle crveni vjetar radi po istom scenariju?!? Mislim da ovaj puta nesposobnog, bahatog i neodgojenog fićfirića Zoku ne može spasiti ni američka Šesta flota!

DU
Deleted user
19:18 11.06.2015.

Udbaši iz medija , vlade , gospodarstva i sa svih mogućih pozicicija tuku iz svih oružja jer im gori pod nogama.

VE
verakruz
19:34 11.06.2015.

Kukurikavci bi čak i šeficu protuhrvatske strančice gurnuli na mjesto Glavne tajnice UN-a... Zamislite te farse i sramoćenja Hrvatske, ako bi (kojojm nesrećom) pobijedila i bila izabrana... Takva žena, pred njom se vodi desetak postupaka u Hrvatskoj za velei.zdaju, predstavlja čitav svijet, a uništila svoju zemlju i svoj narod!!! Takvi su svi iz ove vlasti, nedaj Bože da ih više vidim na slobodi nakon što izgube vlast. Uništili su nam budućnost, ubili su našu djecu, našu državu... Probudimo se, svi znamo šta nam rade, ali pola nas ostane kući i ne izađe na izbore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije