'I TAKVI BI VODILI DRŽAVU'

HDZ se narugao oporbi: 'Novi debakl Milanovićeve ljevice. Tresla se brda, rodio se Grmoja'

Zagreb: Dobro raspoloženi premijer Plenković došao na sjednicu kluba HDZ-a
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
11.10.2024.
u 15:49

Hrvatski sabor je primio na znanje Izvješće glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića o radu državnih odvjetništava u 2023. godini, dok je prijedlog oporbe za njegovu smjenu odbijen, što je HDZ iskoristio za ismijavanje pokušaja SDP-a i ostalih oporbenih stranaka.

Hrvatski sabor je, na sjednici održanoj ovoga tjedna, većinom glasova primio na znanje Izvješće glavnog državnog odvjetnika (GDO) Republike Hrvatske Ivana Turudića o radu državnih odvjetništava u 2023. godini. S druge strane, nije prošao zaključak Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP) koji je tražio da se Vlada zaduži da u roku od 30 dana podnese prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika Turudića.

Nakon glasovanja HDZ se putem društvenih mreža obratio javnosti, ismijavajući pokušaje oporbe. "Novo glasovanje - novi debakl Milanovićeve ljevice. SDP/MOST uspio je skupiti samo 48 glasova protiv prijedloga Odbora za pravosuđe da Sabor primi na znanje Izvješće Glavnog državnog odvjetnika. Čak 25 oporbenih zastupnika nije htjelo imati posla s partijom i njenim provokatorima na lažnoj desnici. Tresla se brda - rodio se Grmoja!" objavili su na svojoj službenoj Facebook stranici.

Iz HDZ-a su također komentirali da su oporbeni zastupnici Nikola Grbin, Miro Bulj i Siniša Hajdaš Dončić još gore prošli s inicijativom da se Vlada zaduži za razrješenje Turudića, s obzirom na to da su za taj prijedlog dobili samo 44 glasa. "I takvi bi vodili državu! S druge strane, vladajuća većina ponovno je iskazala čvrstoću, ozbiljnost i odgovornost", zaključuje se u objavi HDZ-a.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, SDP smatra da je Turudić pokazao nepoštivanje prema instituciji Hrvatskog sabora izjavama na sjednici Odbora za pravosuđe da ne misli istraživati curenje podataka i da ne vidi ništa sporno da su istaknuti dužnosnici HDZ-a Josip Šarić i Josip Škorić podnijeli ostavke nekoliko dana prije uhićenja. Smatra i da je nezainteresiran za borbu protiv korupcije i potencijalno curenje podataka iz DORH-a.

"On funkcije glavnog državnog odvjetnika dostojan nije", poručio je uoči glasanja o izvješću Peđa Grbin (SDP). "Koliko je samostalan vidjeli smo u predmetu Škorić i Šarić gdje su čudom HDZ-ovci prije pokretanja postupaka podvili rep i dali ostavke 'kao da su znali'", dodao je Grbin zatraživši pokretanje opoziva Turudića.

Inače, u Saboru nije prošao ni zaključak Kluba HSS-a, GLAS-a i DOSIP-a kojim bi se obvezala Vlada da do kraja godine poduzme korake u uklanjanju normativnih zapreka za učinkovitiji rad DORH-a i poduzme druge radnje kako bi se uklonili kadrovski i materijalno tehnički problemi.

Dalija Orešković (DOSIP) ustvrdila je da postoji duboki deformitet u DORH-u koji onemogućava da obavlja zadaću kojoj služi, prvi problem je nedostatak povjerenja javnosti i nedostatka osobnog integriteta Turudića, a drugi je nedostatak materijalnih i tehničkih uvjeta. Oporba je pretvorila raspravu o izvješću u proces suđenja, ustvrdio je Ivan Malenica u ime Klub-a HDZ . "Bilo je to blijedo izdanje oporbe koja je htjela biti i tužitelj i sudac", zaključio je.

FOTO Ivo Sanader stigao iz kaznionice na pogreb bratu Vinku

Zagreb: Dobro raspoloženi premijer Plenković došao na sjednicu kluba HDZ-a
1/15

Komentara 5

AB
abcabc
16:18 11.10.2024.

Još jedan debakl ove jalove oporbe - pa dokle više, jer vam nije dosta raznih poraza u Saboru i na svim izborima - treba vas rastjerati van iz sabora pa da dođu neki novi normalniji i konstruktivniji, a ne cirkusanti i paraziti kao ovi

DA
Davor200
18:21 11.10.2024.

Žalosno je što nemamo oporbu

GO
Gof33
17:47 11.10.2024.

čuti će se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije