Sjednica Sabora

Hebrang: Kajin je bio branitelj u Oluji jer je bio mobiliziran

hebrang
Robert Anić/Pixsell
15.06.2011.
u 15:40

I dok je HDZ-ov Josip Đakić zdušno branio izmjene Ustava tvrdeći da one ne "koštaju ništa već su samo moralna satisfakcija hrvatskim braniteljima", oporbenjaci su tvrdili da se njih traži samo zbog skorašnjih izbora

Žestoka svađa između HDZ-a s jedne i IDS-a, HNS-a/HSU-a i HDSSB-a s druge strane obilježila je raspravu u Saboru o izmjenama i dopunama Ustava prema kojima bi Zakon o pravima branitelja postao ustavna kategorija. Ali i ignoriranje SDP-a koji je odlučio u raspravi ne sudjelovati. I dok je HDZ-ov Josip Đakić zdušno branio izmjene Ustava tvrdeći kako one ne "koštaju ništa već su samo moralna satisfakcija hrvatskim braniteljima", oporbenjaci su tvrdili da se njih traži samo zbog skorašnjih izbora.

– Namjera je jasna: kako u predizborno vrijeme doći do nekoliko tisuća glasova – poručio je IDS-ov Damir Kajin, koji je i nekoliko puta ponovio kako braniteljima nije važno da im se prava ustavotvore nego da se provode. Uslijedio je napad na Kajina od HDZ-ovaca, a prva mu je u obranu stala HNS-ova Vesna Pusić koja je podsjetila da je i on bio branitelj, na što je HDZ-ov Andrija Hebrang poručio da je "Kajin bio branitelj u Oluji jer je bio mobiliziran, a da se nije odazvao, bio bi u zatvoru".

Pusić se pitala i zašto se HDZ upravo sada odlučio na izmjene Ustava.

– Prava djece, starijih, invalida, radnika... zaslužuju li nižu razinu zakonske zaštite nego prava hrvatskih branitelja – pitala se Pusić. Odgovor je dobila od HDZ-ova Vladimira Šeksa koji je rekao da razina na kojoj se donose pojedini zakoni nema veze s ustavnim načelom jednakosti građana pred zakonom.

Da izmjene Ustava imaju veze sa skupljanjem bodova na izborima, vjeruje i HDSSB-ov Dinko Burić.

– Da je vladajućoj koaliciji stalo do hrvatskih branitelja, ne bi ih "identificirali, locirali, uhitili i transferirali" te im montirali optužnice kako bi se dodvorili EU. Kakvu poruku šaljemo djeci kada se svaki dan pune zatvori hrvatskim braniteljima i herojima, dok u Hrvatskom saboru sjede oni koji su nosili četničku uniformu – pitao se Burić koji je zaradio opomenu zbog nepridržavanja saborskog Poslovnika dok je njegov stranački kolega Zoran Vinković zbog upadica iz klupe udaljen sa sjednice.

Komentara 112

OB
-obrisani-
22:03 15.06.2011.

Zasto dijeliti braniteljsku populaciju i unositi razdor na nacin kako to cini Pinokio ? Ja znam jednoga koji je Bio branitelj samo 3 sata i poginuo je....je li on manji branitelj od Hebranga ?

OB
-obrisani-
08:24 16.06.2011.

Mobilizacija 1995? Gdje je istrijan bio 1991?

OB
-obrisani-
21:56 15.06.2011.

na cijoj je strani bio kajin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije