Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica smrti Marka Babića

Heroj Vukovara koji se istakao u ratu, ali i poslije rata

Marko Babić
Foto: Branimir Bradarić
1/2
05.07.2024.
u 14:19

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je Marko Babić bio istinski heroj koji je svoje herojstvo dokazao i u vrijeme rata ali i poslije Domovinskog rata

Polaganjem vijenaca podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, svetom misom, a onda i prigodnim programom danas je u Vukovaru obilježena obljetnica smrti pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića. O Babiću i njegovom značaju za obranu Vukovara govori i to da je njegov grob, zajedno s grobom Blage Zadre, jedini izdvojen na Memorijalnom groblju. Riječ je o jednom od heroja obrane Vukovara i Domovinskog rata koji je postao poznat i po tome što je tijekom agresije na Vukovar uništio 14 tenkova.

- Od njegove smrti je prošlo 17 godina. Ostalo mi je lijepo sjećanje na moga mlađeg brata kojega sam učila hodati, čitati i pisati. I danas često mogu čuti od njegovih suboraca koliko je bio hrabar i koliko je volio Hrvatsku. Poznat je i po tome što je odbio uzeti braniteljsku mirovinu jer je uvijek govorio kako se nije borio za mirovinu. Bio je ponosan Hrvat – rekla je Babićeva sestra Kata Lozančić. Babić je preminuo, a da nikada nije saznao gdje su mu pokopani roditelji koji su 14. rujna 1991. godine odvedeni s Trpinjske ceste prema obližnjoj Trpinji. Od tada im se gubi svaki trag, a ta potraga traje sada već skoro pune 33 godine.

- Još nisam pronašla naše roditelje kako bi ih mogla pokopati. Nedavno je na Petrovačkoj doli pronađena još jedna masovna grobnica te se nadam kako ću tamo pronaći njihove posmrtne ostatke. Dok je Marko bio živ on je se kretao u tim braniteljskim krugovima i puno je više znao od mene te imao više podataka i informacija. Sada ja pokušavam pohvatati te konce tako da i dalje hodam po smetlištima. Svaka nova grobnica kada se pronađe za mene znači novu nadu. Želja mi da za svoga života pronađem njihove posmrtne ostatke i da ih pokopam kako dolikuje – rekla je Lozančić.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je Marko Babić bio istinski heroj koji je svoje herojstvo dokazao i u vrijeme rata ali i poslije Domovinskog rata. Podsjetio je dokumentarni serijal „Heroji Vukovara“ u kojem su o ratu pričali obični mali ljudi koji su branili Vukovar 1991. godine.

POVEZANI ČLANCI:

- Da nije bilo Marka taj serijal nikada ne bi bio snimljen. U ratu je poginulo puno dobrih ljudi, a nakon rata je umrlo još više onih koji su branili grad. Volio bih da su svi oni živi i onda bi situacija i u Vukovaru i u Hrvatskoj bila drugačija. Ostalo je nas malo koji možemo pričati o tim vremenima – rekao je Josić.

Govoreći o tome kako je Babić odlučio ne uzeti braniteljsku mirovinu Josić je u izjavi novinarima rekao kako nitko od branitelja u vrijeme rata nije razmišljao o nikakvoj mirovini ili činovima nego kako i na koji način preživjeti, obraniti grad, spasiti ljude oko sebe… Za te neke stvari kaže kako su došle naknadno.

GALERIJA Pronađena još jedna masovna grobnica

Marko Babić
1/21

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije