Libanon

Hezbollah uzdrman nakon napada sunitskih terorista

beirut,libanon (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
16.08.2013.
u 20:43

Hezbollah se hvalio svojim tajnim agentima, no salafisti su mu došli u dvorište

Libanon će uskoro postati krvavo poprište poput Iraka, smatra libanonski novinar Hisham Alajwan nakon što je sunitska islamistička skupina Brigade Aisha preuzela odgovornost za napad autobombom u južnom predgrađu Beiruta.

Slijedi osveta

A upravo na mjestu gdje je izveden napad uporište je radikalnog islamističkog šijitskog pokreta Hezbollah. Hisham Alajwan siguran je da iza napada na Hezbollahovo uporište stoje salafisti koji se ideološki razilaze sa šijitima i ne isključuje mogućnost novih napada. Ali, vjeruje i kako će Hezbollah uzvratiti.

– Libanon će postati novi Irak u kojem se već desetak godina suniti i šijiti ubijaju. Iako teroristi kao glavni razlog napada navode umiješanost Hezbollaha u sirijski rat, ja u to ne vjerujem. To je isključivo mržnja i nesnošljivost tih dviju sekti. Hezbollah nije ozbiljno shvatio upozorenje salafista. Njihova služba bila je uvjerena da može spriječiti takve napade – ističe Hisham napominjući da je bahatost i arogancija udarila u glavu Hezbollahovim agentima.

– Istina je da su agenti Hezbollaha spriječili tisuće napada CIA-e i Mossada i bili su uvjereni da mogu spriječiti i napade salafista. Ali nitko na kugli zemaljskoj ne može zaustaviti terorističke napade. Pogledajte Afganistan i Irak gdje ni najmoćnija vojska na svijetu nije mogla to spriječiti – zaključuje Alajwan.

Hezbollahovi izvori potvrdili su da je napad bio samoubilački. Ono što je potvrđeno jest da je automobil sadržavao 50 kilograma eksploziva te da je od snažne eksplozije izgorjelo nekoliko okolnih vozila, a u oštećenim zgradama ljudi su satima ostali zarobljeni.

Pretraživanje vozila

Agenti Hezbollaha ovaj su put shvatili napad ozbiljno. Kontrolira se svaki čovjek i pretražuje svako vozilo koje ulazi u taj dio grada. Hezbollah je izdao priopćenje da će pucati na svakoga, bez obzira radilo se o ženi, djetetu, starcu, ako ne stane na njihovo upozorenje. Ovaj napad ih je jako uzdrmao.

>> Bez suradnje s Hezbollahom u pitanje dolaze životi EU vojnika

>> Nevoljko donesena odluka - EU će Hezbollah proglasiti teroristima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije