večernjakova akcija

HGSS: Australku
 smo spasili u posljednji tren

hgss
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
24.07.2013.
u 10:51

Nestala Australka nalazila se na samom rubu stijenja, izvan puteva, bez obuće i samo u kupaćem kostimu

HGSS se proteklog tjedna i dalje bavio nestalim turistima i pomagao domaćem stanovništvu. Odrađeno je dvadesetak akcija. Na Paklenici je bilo nekoliko alpinističkih intervencija kada je penjačima zapelo uže u stijeni.

Lutanja Medvednicom

– Pet francuskih djevojčica zalutalo je i dehidriralo na Anića kuku, što je u žargonu GSS-a uspješno “riješeno” – rekao je Vinko Prizmić, šef HGSS-a. Bilo je, kaže, i intervencija u kojima su GSS-ovci iz Zadra pomagali u urbanim sredinama, pa su oni možda i najviše radili ovoga tjedna.

 – Na Mosoru je dvoje Poljaka krenulo tek nešto iza podneva prema glavnom vrhu pa je za njima, s obzirom na to da se na vrijeme nisu vratili, organizirana uspješna noćna potraga – nastavio je i dodao kako je i na Medvednici opet bilo lutanja i manjih ozljeda. A prošlog je tjedna pozornost javnosti plijenila dramatična potraga za nestalom australskom državljankom na Omiškoj Dinari.

– Može se reći da je spašena u posljednji trenutak jer je na “omiškoj stini” bila izložena jarkom suncu i bez vode, i bilo je pitanje koliko bi još nesretna Australka živjela da je nismo našli na vrijeme – kaže Prizmić.

Organizirana je, kaže, velika potraga sa psima. Zbog nepreglednog terena tek je potraga uz pomoć HRZ-ova helikoptera dala
rezultat.

– Nestala Australka nalazila se na samom rubu stijenja, izvan puteva, bez obuće i samo u kupaćem kostimu – nastavio je. Iz helikoptera su se k njoj spustili liječnica i HGSS-ovi spasioci te je vrlo brzo spašena.

Zašto je na oštrim stijenama bacila svoju obuću i odjeću, koji su je koliko-toliko štitili od sunca, spasioci ne znaju. U nedjelju je na Biokovu ispod Svetog Jure biciklist pao u 30-metarsku provaliju. Do njega su se spustili članovi HGSS-a Makarska koji su ga, nakon što su mu pružili prvu pomoć, izvukli do ceste te ga predali ekipi Hitne pomoći.

Produžena ruka Hitne

Inače HGSS je produžena ruka Hitne medicinske pomoći pa većina njihovih intervencija i završava na način da one koji su nedostupni nakon nužne medicinske pomoći dopreme i predaju zdravstvu.

Zbog terena ili područja na koje ne mogu zdravstveni djelatnici i donesen je Zakon o HGSS-u, tako da je dobra suradnja HMP-a i HGSS-a onima koji imaju dvostruku nesreću da se razbole ili ozlijede negdje izvan naselja i prometnica, jedini spas.

>>Pokrećemo akciju: Pomozimo Gorskoj službi spašavanja!

>>Pet djevojčica u bezizlaznoj situaciji: Izgubile se na Velebitu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije