Suprotni kut

Hidroelektrana uz Koranu obogatit će grad i pomoći gospodarstvu

'korana_zdb_kar_230412'
''
25.04.2012.
u 10:47

– Gradnja nove strojarnice bila bi samo vraćenje prostora u prvobitno stanje, ali i prilika za domaće gospodarstvenike – tvrdi Mikšić

Sjećam se kako sam djetinjstvo i mladost proveo na Korani, i to baš neposredno kraj nekadašnje hidrocentrale. Na platou je bila strojarnica i trafostanica. Ako bi se taj objekt ponovno sagradio, bilo bi to samo vraćanje u prvobitno stanje, a ne nikakav problem zbog kojeg bi bilo tko trebao prosvjedovati – riječi su poznatog karlovačkog gospodarstvenika Ivice Mikšića.

 Bogatija šetnica

Osvrnuo se na reakcije zelenih, ali i građana, uznemirenih zbog oživljavanja ideje obnove nekadašnje koranske hidroelektrane. Neki Karlovčani smatraju da bi ostvarenje tog projekta bila katastrofa za grad. Mikšić upozorava da na to ne treba tako gledati.

 – Nitko iz mog širokog kruga prijatelja, poznanika i rodbine nije protiv toga. Dapače, svi smatraju da gradnja tog objekta obogaćuje koransku šetnicu i čitav grad, za razliku od mnogobrojnih trgovačkih centara koji niču kao gljive poslije kiše – naglašava Mikšić.

 Nekadašnja je zgrada strojarnice sredinom prošlog stoljeća zbog nemara tadašnje vlasti propadala, a na kraju je i srušena. Mikšić takvu politiku smatra devastacijom, za razliku od inicijativa, koje vode prema obnovi hidroelektrane i tog objekta. Tvrdi da je to prilika i za lokalno gospodarstvo, koje je tradicionalno bilo oslonjeno na slične energetske projekte.

 Uvozimo struju

 – U Hrvatskoj se, nažalost, godinama sustavno vodi loša energetska politika zbog čega struju moramo uvoziti. Favoriziraju se velike centrale iako upravo ovakve male imaju svoje mjesto na tržištu. Proteklih desetljeća mnoge od njih su zapuštene i devastirane.

Tako mnogi ne znaju da su, primjerice, i toplice u Lešću imale svoju hidroelektranu. Stoga sam apsolutno da se sve spomenuto ostvari, posebno zato što i karlovačke tvrtke mogu u proizvodnji opreme ponuditi svoje proizvode. Ovaj je projekt odlično objedinjavanje povijesti i gospodarskog razvoja – zaključio je Mikšić. 

Ključne riječi

Komentara 3

TI
tintilinic100
07:57 26.04.2012.

vlasnik Tvornice turbina je taj dotični. I naravno da navlači da bi on \"radio\" na tom projektu.. i zaradio.. Kakav članak novinara:))

Avatar Nidgge
Nidgge
10:12 26.04.2012.

\" Nitko iz mog širokog kruga prijatelja, poznanika i rodbine nije protiv toga.\" šta su skladni obiteljski i prijateljski odnosi...

ZS
zalosna-sova
11:06 26.04.2012.

Nido,pa nemoj tako.Covjek ne spava nocima od razmisljanja,kako da pomogne Karlovcu i Karlovcanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije