prednost

Hillary Clinton po anketama ima 14 posto više od Trumpa

Donald Trump and Melania Trump attend the 2012 NBC Upfront at Radio Music Hall on May 14, 2012 in New York.  Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Press Association/PIXSELL
1/2
15.08.2015.
u 17:00

PROBLEM Za nominaciju je ključna potpora uglednih političara, senatora, kongresnika..., a tu je Trump gotovo bez izgleda

Unatoč skandaloznim izjavama o ženama i imigrantima koje su šokirale američku i svjetsku javnost, Donald Trump favorit je među republikancima za predsjedničkog kandidata. Posljednja anketa koju je radio Ipsos pokazala je da bi mu podršku dalo 24 posto američkih republikanaca, što je dvostruko više od drugoplasiranog Jeba Busha. Nijedan drugi od 17 predsjedničkih kandidata republikanaca nema više od osam posto. John Kasich, republikanski predsjednički kandidat hrvatskih korijena, po anketi dobiva četiri posto glasova.

Neizvjesne nominacije

Trump je još 1999. razmišljao da uđe u predsjedničku utrku. Ipak, uz činjenicu da se ženio tri puta, što će kod birača rijetko izazvati simpatije, nije mu pomogla ni povezanost s Birther grupom, poznatom po agitiranju protiv Baracka Obame temeljem tvrdnji da američki predsjednik nije rođen u Americi. Tako diskreditiran, ipak nije odustao biti trajan Obamin oponent.

Niz kontroverznih izjava koje su uključivale i često vrijeđanje žena, što se poslije pretakalo i na društvene mreže, nastavio se i u kampanji za republikansku nominaciju. Neki, pomalo i zlobno, ističu da Trump naprosto govori ono što većina Amerikanaca misli. No to se ne odnosi na njegove izjave o ženama. Za njega žena u sobama za sastanke posao može "obavljati samo na koljenima", žensku ljepotu uspoređuje s namještajem.

"Ako Hillary Clinton ne može zadovoljiti svog muža, zašto misli da može zadovoljiti Ameriku", napisao je Trump na Twitteru.

Amerikanci više od svega cijene uspjeh, a ne može se reći da Trump nije uspješan. Forbes je ove godine objavio da Trumpovo bogatstvo iznosi 4,1 milijardu dolara. No, nešto ranije Business Insider objavio je izvješće koje im je dostavio sam Trump prema kojem je težak 8,7 milijardi. U toj se svoti 3,3 milijarde odnose na licenciranje, brendiranje i razvoj brenda, što su neki preveli kako Trump sam sebe vrednuje u tom iznosu.

Ako bi došlo do izbornog dvoboja Donalda Trumpa i Hillary Clinton, ankete pokazuju da bi veliku prednost za Bijelu kuću imala supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona. Hillary bi dobila 43, a Trump 29 posto glasova. Ali, ne treba brzati jer ni jedno ni drugo još nisu osvojili nominaciju. Da ankete ne moraju značiti previše, vrlo dobro zna sama Hillary Clinton, s još nekoliko nekadašnjih kandidata. U kolovozu prije 12 godina vodio je Joe Lieberman, prije osam godina Rudy Giuliani, i to s velikom prednošću među republikancima, a Hillary Clinton među demokratima, prije četiri godine značajnu je prednost imao Mitt Romney. Nitko od njih nije osvojio nominaciju.

Sklon je Slavenkama

No Trump je praktično bez izgleda kad je riječ o javnoj potpori uglednih političara, senatora, kongresnika... Jer, ne podupire ga nitko značajan. Glavni je favorit republikanskog vodstva Jeb Bush koji ima javnu potporu, kao uostalom i obiteljski pedigre s ocem i bratom nekadašnjim predsjednicima, pa bi se doista moglo dogoditi da već za koji mjesec zaboravimo na Donalda Trumpa u ulozi predsjedničkog kandidata.

Donald Trump je američki nekretninski magnat, a posao je naslijedio od oca, građevinara specijaliziranog za gradnju jeftinih stanova. Oca je, nakon povratka sa studija i početka rada u njegovoj tvrtki, ubrzo nagovorio na svoj stil poslovanja – nevjerojatno komplicirane dealove u kojima je Trump uvijek izlazio s najviše "perja".

Imao je 34 godine kada je 1980. renoviranjem i preimenovanjem starog newyorškog hotela Commodore u Grand Hyatt stekao titulu najsposobnijeg, ali i najkontroverznijeg gradskog građevinskog poduzetnika. Njegov neuspješni pothvat u Las Vegasu, kada se uhvatio gradnje Taj Mahala i Trump Plaze, gotovo su ga odveli u bankrot. U TV showu "Pripravnik" potvrđeno je da ima nešto što Trump voli više od novca – medijska prisutnost. A nju su mu dobrim dijelom donosile i žene koje toliko voli spominjati. Njegova prva žena, glamurozna Ivana Zelnikova Winklmayer Trump, bila je uspješna češka skijašica. Razveo se pa oženio glumicom Marlom Maples, da bi se naposljetku 2005. oženio Slovenkom iz Sevnice Melaniju Knavs, nekadašnjom manekenkom s kojom ima sina. Trump, očito, ima sklonost prema slavenskim ženama.

>>Kontroverzni Trump i dalje je favorit

>>Tvrtke moraju objaviti koliko šefovi zarade više od radnika

Komentara 14

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
22:01 15.08.2015.

Sta lova radi kosa od sramnih dlacica vodenog bivola i zasticene vrste zutog majmuna a onaka treba pored njega.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
17:22 15.08.2015.

Hilary ili Trump? To je izbor!? Hvala, šestaru na tome.

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
17:46 15.08.2015.

Pa znate li kakvi su amerikanci? A nisu samo oni takvi, već i mnogi drugi. Pogledajte samo "frizuru" Donalda Trumpa, ha ha... taj čovjek nema šanse postati predsjednikom SAD-a s tim čudom na glavi. Da se ošiša na nulu ili pristojno skrati izgledi bi mu bitno porasli. S druge strane gospođa Clinton je, bez uvrede ženama, stara za postati predsjednicom. Iako su ona i Trump skoro isto godište (1946/1947), on se puno bolje drži i teško mi je zamisliti nju kroz pet do deset godina, pogrbljenu kao kraljicu Elizabetu, na čelu SAD-a.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije