12.09.2014. u 14:00

Nekadašnji istaknuti novinari, sada članovi državnog Vijeća za elektroničke medije, zabranili su kolegama da uz ime sugovornika poduzetnika navedu i ime njihove tvrtke.

Hirvatistan, uz naše karakteristične kockice, stajalo je na štandu u golemom sajamskom prostoru u Istanbulu. Odražavao se CEBIT, najveći samit ICT industrije u Euroaziji.

Iz Hirvatistana (RH) stiglo je čak 29 tvrtki iz informacijsko-komunikacijskog biznisa. U posustaloj RH taj sektor jako raste i već izvozi proizvoda u vrijednosti od milijardu kuna godišnje. Bili su tamo i novinari naših TV. I emitirali izjave. No gledatelji su ostali zakinuti za imena tih "junačkih" tvrtki. Novinari su, naime, razgovarali s predstavnicima tvrtki kojima nisu smjeli reći ime. Pa je tako pisalo u potpisu izjava "direktor jedne tvrtke".

Kako je to već česta pojava na TV, u informativnim programima, meni se to činilo suludo, pa sam upravo namjeravao preporučiti poduzetnicima da ubuduće ne daju izjave za TV, jer je ponižavajuće da im cenzuriraju ime njihove tvrtke. Dobro da sam provjerio. Za tu praksu nisu krivi tv-novinari, niti njihovi urednici, niti menadžeri s TV. Njima za vrat puše ekipa iz državnog Vijeća za nadzor elektroničkih medija. – Ma to ti je strašno, odmah ti pošalju dopis i prijete drakonskim kaznama zbog prikrivenog marketinga u informativnom programu, tako da cenzuriramo sva imena tvrtki, čak bluramo (zamagljujemo) natpise na trgovinama, majicama...kaže mi kolegica novinarka s "jedne TV". Da bi ludost bila i veća, za ovakvu antipoduzetničku sprdačinu krivi su znani novinari, jer oni čine većinu od sedam članova Vijeća. A poznavajući većinu njih, znam, dok su bili novinari, da nikada ne bi pristali na takvu antinovinarsku zabranu.

PLUS

– Ma dobro je, djeca vid'la vatrogasce, uživaju, kaže u Dnevniku Nova TV "teta" iz poplavljenog vrtića u Vodicama. I time, umjesto uobičajenog plakanja, ohrabri sve.

MINUS

Vrijeme da ekipa "Hrvatske uživo" promjeni neugodne i niske fotelje i trosjed iz studija. Svi sjede neprirodno, ne samo Peđa Grbin, koji, istina, jest "izvan standarda".

>>Skupa s tv kamerama, iz Račinovaca je otišla i svaka nada u obnovu kuća

>>Zar jedino Andrija Jarak vidi opasnost od kalifata (koji je) 98 km od RH?

Komentara 5

Avatar fircik
fircik
14:53 12.09.2014.

Hrvatistan - bananastan.

ME
Meter
17:02 12.09.2014.

Svi vježbaju lup(et)anje po HTV

Avatar airbizz
airbizz
08:07 13.09.2014.

sektor informacijsko-komunikacijskog biznisa izvozi proizvode u vrijednosti od milijardu kuna godišnje. koji su to proizvodi? koliko ljudi je zaposleno iza tipkovnica? koliko je stranaca stvarnih vlasnika tih firmi koje izvoze? koliko ima koristi hrvatsko društvo od te milijade kuna godišnje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije