Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čeka se reakcija

Pitanje koje visi u zraku: Kako će reagirati NATO na prve žrtve poginule na tlu jedne države članice?

NATO Enhanced Forward Presence battle groups attend Iron Spear 2022 military drill in Adazi
Foto: INTS KALNINS/REUTERS
15.11.2022.
u 22:59

Članak 5. nije jedini koji bi teoretski mogao biti prikladan ovakvoj situaciji: tu je i članak 4.

Kako će NATO reagirati na vijest da su od ruskog raketiranja Ukrajine prve žrtve poginule na tlu jedne države članice NATO-a, Poljske? To je pitanje koje visi u zraku dok u Varšavi hitno zasjeda poljsko vijeće za nacionalnu sigurnost, koje bi, ako potvrdi da je na poljski teritorij pala ruska raketa, moglo potaknuti neku vrstu reakcije NATO-a.

Ruska vlada negirala je umiješanost, priopćila da Rusi jučer nisu ciljali mete blizu ukrajinsko-poljske granice, i nazvala cijeli slučaj provokacijom koja za cilj ima eskaliranje situacije. Sve se to dogodilo dok su lideri vodećih NATO članica boravili na Baliju, na summitu skupine G20, u vremenskoj zoni u kojoj su vijesti o napadu na Poljsku počele stizati oko 2 sata ujutro.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg dao je kratku izjavu putem Twittera u kojoj je incident nazvao “eksplozijom u Poljskoj”, ne napadom. 

- Razgovarao sam s predsjednikom Dudom o eksploziji u Poljskoj. Izrazio sam sućut zbog gubitka života. NATO nadgleda situaciju i traju bliske konzultacije saveznika. Važno je da se utvrde sve činjenice - poručio je Stoltenberg. 

Agencija AP javila je prije toga da je “visoki američki obavještajni dužnosnik” potvrdio da su ruske rakete doletjele u Poljsku i usmrtile dvoje ljudi, ali iz Pentagona ni iz State Departmenta nije bilo daljnje potvrde da su to bile ruske rakete. 

- Ne bih želio spekulirati. Kad je riječ o našim sigurnosnim jamstvima i članku 5., uvijek smo bili kristalno jasni oko toga da ćemo braniti svaki centimetar NATO-ova teritorija - rekao je glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

- Šokiran sam vijestima o raketi ili nekom drugom naoružanju koje je usmrtilo ljude na teritoriju Poljske - poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. I njegova izjava, kao i Stoltenbergova, zvuči kao da dopušta mogućnost da su na pogranično mjesto Przewodowo pali ostaci ruskih raketa koje je ukrajinska protuzračna obrana srušila iznad Ukrajine, o čemu je pisao i jedan lokalni poljski novinar, pozivajući se na neimenovane izvore iz “službi”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je, pak, da su ruske rakete ciljano pale na Poljsku, a njegov savjetnik Mihajlo Podoljak smatra da se ne radi o pogrešci, nego o namjerno planiranom “pozdravu” iz Rusije, koji je samo zamaskiran kao pogreška.

Na društvenim mrežama i u medijima odmah se počelo nagađati o tome da bi Poljska mogla aktivirati članak 5. Sjevernoatlanskog ugovora, koji definira oružani napad na jednu članicu saveza kao napad na sve saveznike zajedno.

Ali, izglednijim se čini pokretanje članka 4., koji kaže da će se zemlje saveznice “zajednički savjetovati uvijek kada, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka”.

Članak 5., podsjetimo, kaže da su zemlje saveznice “suglasne da će se oružani napad na jednu ili više njih u Europi ili u Sjevernoj Americi smatrati napadom na sve njih te su stoga suglasne da će, u slučaju takvog oružanog napada, svaka od njih (…) pomoći stranki ili strankama koje su napadnute”.

U ovakvoj situaciji aktiviranje članka 5. otvorilo bi mogućnost izravnog vojnog sukoba NATO-a i Rusije, koji se do sada ipak nije dogodio, bez obzira na to što NATO saveznici pomažu Ukrajincima u obrani od ruske agresije.

U komentarima iz Moskve posebno se ističe Margarita Simonjan, šefica propagandnog TV kanala RT, koja je najprije napisala kako se “evo i u Poljskoj pojavila njihova Belgorodska oblast; a što ste vi htjeli”, da bi kasnije preuzela službenu rusku tezu da je riječ o provokaciji s kojom Rusi nemaju veze, no i tad je dodala: “Ako ovo nije namjerna provokacija, onda je dobra vijest samo jedna: država NATO-a tako je loše zaštićena da je svatko može slučajno udariti čime god, i cijeli NATO čak neće ni znati tko ju je udario, čime i zašto”.  

Ruske krstareće rakete jučer su padale na ciljeve diljem Ukrajine, mnoge od njih ukrajinska protuzračna obrana uspješno je obarala, a među pogođenim metama u Ukrajini bio je i dio infrastrukture naftovoda Družba, nakon čega je privremeno obustavljen protok ruske nafte prema Mađarskoj. Mađarski premijer Viktor Orban zbog toga je sazvao hitan sastanak nacionalnog vijeća za obranu.

>> VIDEO Zelenski iznio 'ukrajinsku formulu mira', obratio se na summitu G20: 'Rat se mora i može zaustaviti'   

Ključne riječi

Komentara 82

Avatar MarkoHR
MarkoHR
21:35 15.11.2022.

Putler i njegova Rusija doživjeli su ovih dana još jedno veliko poniženje, blamažu i sramoćenje. Bežanija iz velikog grada kojeg su već proglasili "ruskim".. Zato se sada liječe i podižu si ego ovakvim provociranjem NATO-a...

ST
stefj
21:30 15.11.2022.

Rusi očito provociraju, izgleda da im treba veći sukob... Ako zapad ne reagira, bit će još samo gore, više se neće obazirati na bilo što EU ili SAD kažu...

Avatar kvasac60
kvasac60
22:29 15.11.2022.

Ukrajinci poslali dron sa eksplozivom na Jarunsku cestu pa nikome ništa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije