NA METI KREMLJA

Hoće li Rusi zauzeti ključno ukrajinsko logističko čvorište? Od grada ih dijeli samo jedna prepreka

Ukrainian servicemen gather around a pickup truck in Pokrovsk, Ukraine, as they prepare to move into battle
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/3
01.09.2024.
u 19:32

Glavni problem ostaje nedostatak raspoložive ljudske snage i iskusnih jedinica za organiziranu obranu i obranu tih položaja, napominje ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight

Rusi su sve bliže Pokrovskom, ključnom ukrajinskom gradu i logističkom čvorištu zbog kojeg se bitke vode već mjesecima, a dokaz tome je i ruska zastava koja je osvanula kod rudarskog kompleksa u NovoHrodivki ranije ovog tjedna. To je ujedno i najdalja točka do koje su Rusi dospjeli, nakon što su prije samo šest mjeseci ušli u Avdiivku. 

Unatoč velikim naporima Ukrajinaca, Kijev je ostao na jednom glavnom rovu koji dijeli Ruse i Pokrovsk. Osim toga, nije ni sigurno imaju li Ukrajinci dovoljno vojnika koji su raspoređeni kako bi popunili taj rov, što znači da je to područje trenutno u velikim problemima, prenosi Forbes

- Ukrajinske trupe u smjeru Pokrovska bile su više puta prisiljene povući se, jer nisu imale dovoljno snaga i resursa za organiziranu obranu. Glavni problem ostaje nedostatak raspoložive ljudske snage i iskusnih jedinica za organiziranu obranu i obranu tih položaja - napominje ukrajinska analitička skupina Frontelligence Insight. ''Bez obzira koliko dobro izgrađene ili brojne bile obrambene pozicije, ako su popunjene samo s 10 do 20 posto potrebnog kapaciteta, nije iznenađujuće da ih ruske snage mogu tako brzo svladati''. 

Tu je, naravno, i Kursk. Naime, Ukrajinci ovog kolovoza odlučili su ne pojačavati istočni front, već svoje snage usmjeriti prema ruskim regijama i pokrenuti iznenadnu protuofenzivu. Dok su prije šest mjeseci ukrajinski vojnici kod Pokrovska krenuli u bitku sa svih 31 tenkom M-1 Abrams koji su pristigli iz SAD-a, sada je ta brojka čak upola manja. 

POVEZANI ČLANCI:

Može se pretpostaviti da će neprijatelj stići do grada do sredine rujna, tvrdi ukrajinski Centar za obrambene strategije, ''ali neće ga moći zauzeti''. ''Otvoreni teren, koji je nepovoljan za ofenzivu, i potencijalni protunapadi iz područja Selydove na jugu i Kostjantinivke na sjeveru usporit će njihov napredak'', kažu.

Međutim, niti Ukrajinci mogu izvesti protunapade, smatra medij, jer nema čime. U vojnoj strategiji postoji pravilo da bi napadač morao u napadu imati prednost u ljudstvu, što Kijev na tom području nema. Između Rusa i Pokrovska trenutno je, prema izvješćima, najviše 12.000 vojnika.

>> FOTO Luksuzno zdanje koja će promijeniti izgled Šibenika: Početna cijena 7000 eura, iza svega stoji bogati Ukrajinac

Ukrainian servicemen gather around a pickup truck in Pokrovsk, Ukraine, as they prepare to move into battle
1/33
Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
21:09 01.09.2024.

sljedece ce biti Pokrovs je strateski nebitan grad gdje su Rusi izgubili pola mil vojnika u 6 mjeseci. Isto kao u Artemovsku, Avdijevki, itd.

D1
Dinamo 1982
21:18 01.09.2024.

Rusija se sramoti iz dana u dan sa ovim ratom . NATO im je pred nosom i prešao je već sve diktatorove crvene linije. Neće biti u stanju ni protjerati Ukrajince iz Kurske oblasti , nisu u stanju obraniti ni svoje rafinerije i gradove. Jad od države koju svatko pljuje i gazi kako želi. To samo Putinu nije jasno. On se i dalje ne usudi proglasiti opću mobilizaciju, jadnik je još u policijskoj akciji dok mu NATO gađa Moskvu. Zašto? Zato što njegova oligarhija zarađuje novac na krvi Slavena.

Avatar @promatrač
@promatrač
20:54 01.09.2024.

Treba Rusiju primiti u NATO i problem je djelomično riješen, onda na kraju primiti Kinu i Indiju i problema više nema. Ili ipak ima? Marsovci nisu također za zanemarivanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije