ULAZAK U SCHENGEN

Hojs: Hrvati su u euforiji francuske podrške mislili da će svi reći ‘da’

Aleš Hojs
Armin Durgut/PIXSELL
30.11.2021.
u 22:08

Hrvatska je, dakle, prije mjesec i pol signalizirala Sloveniji da je ta podrška izgrađena i da prvi pisani zaključci mogu na dnevni red, no sada su Nizozemci ipak iskazali svoju rezerviranost.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs u intervjuu za današnje izdanje ljubljanskog Dela kaže kako ima dojam da su hrvatske vlasti “u euforiji potpore Francuske očekivale da će drugi automatski reći ‘da’” usvajanju zaključaka Vijeća EU koji bi potvrdili spremnost Hrvatske za pristupanje schengenskoj zoni bez granica.

Hojs potvrđuje da je usvajanje tih zaključaka, koji još nisu konačna odluka o primanju Hrvatske u Schengen, predviđeno na provizornom dnevnom redu sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU 9. prosinca. Ali dodaje i da još može biti skinuto s dnevnog reda ako se pokaže da Nizozemska ustraje na svojoj tvrdnji da tu odluku ne može podržati dok u Haagu vlada tehnička nizozemska vlada. Takav stav Nizozemska je signalizirala na sastanku u Vijeću EU prošli tjedan, o čemu smo jučer ekskluzivno javili u Večernjaku.

- Prije mjesec i pol s hrvatske smo strane dobili više signala da u EU postoji politička podrška pristupanju Hrvatske i da se odluke mogu staviti na dnevni red Vijeća EU - kaže Hojs za Delo, objašnjavajući da je dogovor Ljubljane i Zagreba cijelo vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU bio da se tema ne stavlja na dnevni red ako se ne nazire podrška svih 27 država članica.

Hrvatska je, dakle, prije mjesec i pol signalizirala Sloveniji da je ta podrška izgrađena i da prvi pisani zaključci mogu na dnevni red, no sada su Nizozemci ipak iskazali svoju rezerviranost.

- Čini mi se da su u euforiji potpore Francuske očekivali da će i drugi automatski reći “da”. Da ponovim, Slovenija je za proširenje na sve tri zemlje, Rumunjsku, Bugarsku i Hrvatsku, ali s obzirom na susjedstvo, iznimno smo zainteresirani za ulazak Hrvatske - kaže Hojs.

 

Komentara 21

DU
Deleted user
05:43 01.12.2021.

Nizozemci,čija kukavička vojska dopustila pokolj bosanskih muslimana u Srebrenici sada glumata veličinu na jednoj drugoj žrtvi agresije.

DU
Deleted user
22:43 30.11.2021.

Mi stalno nešto čekamo. Baš me briga za Schengen.

Avatar PILAR7691
PILAR7691
07:20 01.12.2021.

Kad (ako ) uđemo, bit ćemo kao sada Poljaci, imamo i mi svoju "Bjelorusiju" sa lijeve strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije