MINISTRICA U GOSPIĆU

Holy: Centar za gospodarenje otpadom neće se graditi u Lici

holy
Iva Vidović/VLM
29.05.2012.
u 14:26

Otpad iz županije sanirat će se u tri okolne županije, Zadarskoj, Karlovačkoj te Primorsko-goranskoj

Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša, posjetila je danas Ličko-senjsku županiju gdje se u Gospiću sastala sa županom Milanom Jurkovićem, gradonačelnikom Milanom Kolićem te Branislavom Šutićem, ravnateljem NP Plitvička jezera. Razgovarali su o projektima zaštite okoliša i prirode te zbrinjavanju otpada na području županije.

Ukratko, kako je poručila ministrica, u Lici se neće graditi Centar za gospodarenje otpadom. Otpad iz županije sanirat će se u tri okolne županije, Zadarskoj, Karlovačkoj te Primorsko-goranskoj.

– Na samu temu gospodarenja otpadom govorili smo oko sanacije postojećih odlagališta, modalitetima financiranja te o tome kakvi će biti planovi vezani uz gospodarenje otpadom za ovu županiju s obzirom na to da je riječ o županiji koja se prostire na jako velikom području, a ima relativno mali broj stanovnika što gospodarenje otpadom čini prilično ekonomski neisplativim. Na području Ličko-senjske županije nije predviđen Centar za gospodarenje otpadom s obzirom na to da ekonomski razlozi to jednostavno ne opravdavaju, ali je previđeno da se onaj otpad koji nije iskoristiv, znači koji neće biti obuhvaćen primarnom selekcijom, odvozi iz dijela županije, objasnila je ministrica.

Kazala je da nije zadovoljna sanacijom deponija na području županije, smatra da se moglo učiniti više. Kazala je da je veći problem jer nemamo Centar za gospodarenje otpadom te kako se krenulo u pogrešnom pravcu – trebalo je prvo osigurati Centre, a onda krenuti u sanaciju odlagališta.

Komentirala je i prosjede u Ravnim kotarima zbog gradnje Centra u Biljanima Donjim.
– Centar za gospodarenje otpadom sigurno će popraviti situaciju što se tiče zaštite okoliša u Zadarskoj županiji i ono što bi trebalo smiriti građane i građanke okolnih mjesta jest to da taj Centar za gospodarenje otpadom neće imati reakcijski deponij što je najslabija točka ovih projekata. Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim bit će zapravo tvornica za obradu otpada gdje otpad ulazi kao sirovina i izlazi iz te tvornice kao određeni produkt ili za daljnju obradu ili za termičku obradu. U tom smislu ne bi trebalo biti nikakvih negativnih učinaka na okoliš pa tako ni neugodnih mirisa – kazala je Holy.

Dodala je da će u suradnji s Hrvatskim vodama i Ministarstvom poljoprivrede primijeniti pravilnik o vodozaštitnim područjima kako bi se projekti gospodarenja otpadom mogli realizirati u trećoj vodozaštitnoj zoni.

Župan Milan Jurković izrazio je zadovoljstvo planom koji je iznijela ministrica Holy. Smatra ga jednostavnijim i brže provedivim rješenjem za cijelu županiju.
– U fazi je saniranje svih odlagališta i proći će još jedno vrijeme kada ću moći biti zadovoljan sa svime. Trenutno imamo stanje kakvo je, koje nije zadovoljavajuće, ali razlog je možda i ovo što je rekla ministrica Holy, krenulo se najprije u saniranje odlagališta bez mogućnosti da imate Centar za gospodarenje otpadom ili mogućnost spremanja otpada na bilo koju drugu lokaciju – kazao je Jurković.

Komentara 9

AI
aids
14:46 29.05.2012.

kad se ova \"ministrica\" pojavi čisto me je strah što će izjaviti ili predložiti........

OB
-obrisani-
14:51 29.05.2012.

Moja potpora gospođi Holý! Dosta nam je plastike, hoćemo prirodne materijale!

Avatar ReTuRn Of ThE AlieN
ReTuRn Of ThE AlieN
14:42 29.05.2012.

Jel ovo scena iz \'Underworlda\' ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije