Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sustav se normalizirao

HOPS: Korisnici dobili struju u roku dva do tri sata

Zagreb: Izjava za medije nakon što je dio Hrvatske bio bez struje
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
21.06.2024.
u 21:20

Uzrok prekida opskrbe strujom zbog kojeg su oko 12,30 sati bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije još nije službeno potvrđen

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a izjavio je u petak da su u roku od od dva do tri sata od početka poremećaja sa strujom svi potrošači u Hrvatskoj bili ponovno napojeni. "Zadnje što znam da je dio potrošača u Kaštelima i oko Knina dobio električnu energiju", rekao je za središnji Dnevnik HRT-a direktor elektroenergetskog sustava Danko Blažević.

Pojasnio je da se dogodio nesretni splet okolnosti te su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji u kratkom vremenu ispala iz pogona. Dodao je da njihove kolege u BiH imaju problema s povratkom termoelektrana u pogon. "Hidroelektrane srazmjerno brzo se vraćaju u pogon, ali termoelektrane trebaju malo više, tako da vjerujemo da će i kod njih biti u redu", zaključio je Blažević za HRT.

Uzrok prekida opskrbe strujom zbog kojeg su oko 12,30 sati bez struje su ostali dijelovi Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Albanije još nije službeno potvrđen. Bez struje je na par sati ostala Dalmacija od Zadra do Dubrovnika što je dovelo do nesnosnih gužvi na gradskim cestama, a zbog vanjskih temperatura od plus 40 neki su u stanovima mjerili i desetak stupnjeva više temperature. Problema je bilo i s kartičnim plaćanjem i liftovima.

 

VIDEO Kaos zbog nestanka struje: U Splitu zatvorene benzinske postaje, u Zadru ne rade semafori

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ranije je izvijestila da je prekid opskrbe električnom energijom u dijelovima Republike Hrvatske, to jest Dalmaciji, izazvao međunarodni poremećaj koji je zahvatio više zemalja. Blažević je rekao da se za istragu takvih incidenata na europskoj razini osnivaju tzv. ekspert paneli, a predviđeno vrijeme istrage je šest mjeseci.

HEP je nakon pada sustava radi ublažavanja problema međunarodnog prekida opskrbe električnom energijom stavio u puni pogon sve svoje proizvodne kapacitete kako bi se osigurala opskrba električnom energijom građana u što kraćem vremenskom roku.

Komentara 1

SD
sdragan
21:40 21.06.2024.

Ovo vam je najbolji dokaz da je Hrvatska na Balkanu :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije