Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost hrane

Hrana je u RH sigurna, ali ima prostora za poboljšanja

Šibenik: Ponuda vo?a i povr?a na gradskoj tržnici
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
11.06.2024.
u 21:16

Veći broj informacija putem RASFF-a ne znači da jedemo lošiju hranu, nego da sustav sve bolje funkcionira, kaže T. Kiš

Sigurnost hrane u EU pa tako i Hrvatskoj nikada nije bila na višoj razini, ali uvijek ima prostora za poboljšanja, kazala je Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), na obilježavanju Svjetskog dana sigurnosti hrane na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u ponedjeljak. 

Istaknula je kako nas ovogodišnja tema "Sigurnost hrane: spremni na neočekivano" usmjerava da promišljamo i što bolje se pripremimo na situacije koje predstavljaju prijetnju za sigurnosti hrane, a koje nismo mogli predvidjeti. Današnji proces globalizacije i slobode kretanja ljudi i roba pridonio je činjenici da sigurnost hrane ne poznaje granice, a usto smo i svjedoci ozbiljnih egzogenih čimbenika kao što su klimatske promjene, globalno povećanje broja stanovnika, geopolitičke i društveno-ekonomske situacije koje predstavljaju izazove kada je dostupnost i sigurnost hrane u pitanju, objasnila je Sokolić.

Stoga je nužno brzo djelovanje i međuinstitucionalna suradnja kako bismo maksimalno zaštitili zdravlje ljudi, životinja i okoliša, ali isto tako i transparentnost te brza i otvorena komunikacija – čak i prije sigurne identifikacije izvora rizika, kako bi se spriječile dezinformacije te širenje panike, koja je nerijetko posljedica šutnje.

To se posebice vidjelo kod pojave afričke svinjske kuge ili velikog požara plastike u osječkoj tvrtki Drava International, podsjetila je Sokolić, koja smatra kako je situacija glede sigurnosti hrane u Hrvatskoj dobra. U svijetu od posljedica trovanja hranom godišnje umre 420 tisuća ljudi, uglavnom u tzv. trećim zemljama. U Europi su to sporadični slučajevi, a u Hrvatskoj nije bilo takvih situacija. Hrvatski sustav, koji je dio europskog sustava sigurnosti hrane, iznimno je kvalitetan, ali se može i dodatno unaprijediti, rekla je.

POVEZANI ČLANCI:

Prema zadnjim rezultatima Eurobarometra, sedam od 10 Europljana zainteresirano je za temu sigurnosti hrane, dok je Hrvatska, sa 75% zainteresiranih, čak iznad europskog prosjeka. Načelnik Sektora za sigurnost hrane i veterinarsko javno zdravstvo Ministarstva poljoprivrede Tomislav Kiš ističe kako je sigurnost hrane u Hrvatskoj podijeljena među više institucija pa je bitna njihova svakodnevna komunikacija.

No da stvari funkcioniraju vrlo dobro, vidi se i po redovitoj objavi informacija Sustava brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF). Veći broj tih informacija ne znači da jedemo lošiju hranu, nego da sustav sve bolje funkcionira, zaključio je.

>> VIDEO Posljedice nevremena u Iloku: Traži se hitno uspostavljene sustava obrane od poplave

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije