'RAZLIČITE SU PLAĆE'

Hrvat ispričao koliko zarađuje u Njemačkoj: 'Jedan vozač kamiona može zaraditi koliko i ministar u Hrvatskoj'

Obitelj Lenart/YouTube
14.08.2024.
u 08:59

Damir je ispričao kako je 24. siječnja dobio 1000 eura, a ostatak od 2260 eura dobio je 8. veljače. Tako je bilo i sljedećih mjeseci, s time da je plaća zbog broja odrađenih sati varirala

Damir Lenart, vozač kamiona koji se preselio u Njemačku i koji svakodnevno s obitelji objavljuje svoja iskustva tijekom života u Njemačkoj, odlučio je podijeliti s pratiteljima koliko točno zarađuje kao koodinator u jednoj tvrtki. Kako je kazao, njegova supruga i on mogu ''samo sanjati'' o takvoj zaradi u Kutini, naglašavajući kako vozači kamiona u Njemačkoj, ako pokažu da znaju posao, imaju mogućnost zaraditi dobar novac. 

Kad se odradi cijeli mjesec, firma zna koliko točno treba isplatiti, a plaća se isplaćuje nekoliko dana prije početka mjeseca, i to dvije uplate, pripovijeda. Damir je ispričao kako je 24. siječnja dobio 1000 eura, a ostatak od 2260 eura dobio je 8. veljače. Tako je bilo i poslije, s time da je plaća zbog broja odrađenih sati varirala, a najviša je bila u lipnju – ukupno 3841 euro. U svibnju, navodi Damir, nije puno radio te je dobio nešto nižu plaću, 2845 eura. 

– Ovo je sve bez povišice koja je sad bila. To sve dobivam kao koordinator. Da sam samo vozio, imao bih negdje 300 eura manje i to je sve što ja vozim ovdje u krugu tvrtke ili što vozači rade na nekim kraćim rutama. Do proizvodnje u Rastattu 12 je kilometara i 12 natrag. To je sve što se vozi. Rheinmunster je na 15 kilometara, iz Muggenstruma mi je još bliže, devet kilometara do proizvodnje. To je to što se vozi za 3000 eura – rekao je. Prosjek Damirove plaće bio je 3255,46 eura.
 
– Ne volim kad političari i mediji pričaju o ljudima vani kako im nije bajno – za nekoga jest, a za nekoga nije. Ne znam zašto se to govori o ljudima koji su otišli, čuo sam da je netko rekao da u jednoj branši nema plaće više od 2000 eura. A netko bi možda otišao, pa čuje na televiziji takve stvari, a ja sam zarađujem više. Njemačka je široki pojam i različite su plaće, a jedan vozač ovdje može zaraditi kao ministar u Hrvatskoj – ispričao je.  

POVEZANI ČLANCI:

Damir također naglašava kako su veće razlike i među pokrajinama, pa naveo kako je, primjerice, Baden-Württemberg razvijena pokrajina koja ima dosta tvrtki poput Mercedesa, dok s druge strane mnogo Hrvata živi na pograničnom području Rosenheima gdje industrija nije toliko jaka pa su s time i plaće niže. 

– Išao sam do Kassela nešto sjevernije i već po benzinskima, kad vidim da su cijene goriva više, znam da su i plaće niže. No, njihove plaće jesu niže, ali tamo se može iznajmiti stan po puno nižoj cijeni – poručio je. 

>>  FOTO Olimpijci su dočekani u u Splitu i Dubrovniku. Pogledajte ove dirljive prizore

1/21

Komentara 57

DA
DarthVader
10:45 14.08.2024.

Ja sam 54 godine u Njemackoj, i mogu reci da doticni tesko laze. Nevjerojatno koja je to propaganda za naivne.

Avatar Jopa
Jopa
10:08 14.08.2024.

Opet promo materijal iseljavanju iz Hrvatske.. Generalno je to da u Njemačkoj nikada nije bilo lošije (znam jer mi je otac zaradio mirovinu tamo) a u Hrvatskoj bez obzira na sve ono što je loše, korupciju i udbu koja vladaa ovom državom.. nikada nije bilo bolje.

VL
Vladek37
10:00 14.08.2024.

Samo neka on vozi, Ja sam radio u Njemačkoj kada je Milanović bio premijer, otišao sam zato jer je bila velika kriza i plaće male. Dvije godine sam izdržao i koliko sam imao u Njemačkoj toliko otprilike imam i uu Hrvatskoj, nekad malo više a nekad manje. Ne bih danas otišao da mi dadu 50 eura sat, jer ipak je najljepše u Hrvatskoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije