RAT NA TWITTERU Kutcher prvi do milijuna

Hrvat sudio sraz CNN-a i Ashtona

17.04.2009.
u 22:30

Američki glumac Ashton Kutcher danas oko podneva po našem vremenu izvojevao je pobjedu nad televizijskim divom CNN-om s kojim se natjecao tko će od njih prvi stići do milijuntog sljedbenika (followera) na internetskom komunikacijskom servisu Twitteru. Pobjednika dvoboja proglasio je 40-godišnji informatičar iz Čakovca Marin Purgar.

Bitka titana
Purgar je četiri dana bio i “sudac” i statističar dvoboja. Iz sata u sat pratio je stanje na brojaču, statistički obrađivao podatke te ih stavljao na Twitter gdje su ga glavni takmaci odmah zapazili. Stupili su s njime u kontakt i otada je Purgar redovito informirao Kutchera i CNN o “prolaznom vremenu” i davao im svoja predviđanja.

Priča je počela kao šala – Kutcher, ovisnik o Twitteru, ostao je zapanjen kad je shvatio da njegove kratke informacije o tome što radi – čemu Twitter i služi – prati čak 842 tisuće ljudi.

– Ta me brojka malo plaši – priznao je Ashton – još više me plaši to što CNN-ove udarne vijesti prati samo 50 tisuća ljudi više nego mene. Stoga izazivam CNN na dvoboj – idemo vidjeti tko će prvi skupiti milijun sljedbenika. Ako pobijedim, pozvonit ću na vrata Tedu Turneru i pobjeći – bacio je rukavicu Ashton. CNN ju je prihvatio: replicirao je Larry King, napomenuvši da Turner više nije šef, te zaprijetio da “nema šanse protiv CNN-a”: – Znaš li ti koliko smo mi veliki?!

Noćni pozivi
Ta je prepucavanja vidio Marin: – King je prije dvije-tri godine tvrdio da internet ne treba novinarima. Pa sam mislio, ajde da te sad vidim – objašnjava zašto je počeo pratiti “sraz titana”: Kinga, simbola stare škole novinarstva, te Ashtona, zagovornika novih tehnologija i građanskog novinarstva.

Marin je malo spavao posljednjih noći: zvao ga je CNN, Ashtonova menadžerica, ali i Ashton.

– Hej, dude, ovdje Ashton. Kako stojimo? – pitao ga je glumac. Marin mu je, neimpresioniran, izrecitirao hladnu statistiku.

– Bio je zadovoljan. Brojke su govorile njemu u korist – govori Marin, koji je točno u sat predvidio i Ashtonovu pobjedu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije